powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Tepih (7816 views - Interior Design)

Tepih (od starogrčkog τάπης, tápēs uz perzijski frsch - „poklopiti”) ili prostirač je jednodijelni tekstilni proizvod određena oblika i dimenzija, namijenjen za prekrivanje podova, a ponekad i zidova (zidni tepih). U pravilu se sastoji od gazeće površine (gornji dio tepiha po kojem se hoda, a može biti glatka ili vlasasta, kada se obično naziva flor, eng. pile) i podloge (naličje tepiha koje osigurava kompaktnost i čvrstoću tijekom uporabe). Za tepih vlasaste površine (s florom) uvriježio se naziv sag, dok se naziv ćilim rabi za tepih glatke i vlasaste površine, većinom orijentalna dizajna i podrijetla, ili domaće izradbe kao rukotvorina. Serdžada je manji molitveni prostirač koji muslimani koriste za molitvu. Najkvalitetniji su i najcjenjeniji vuneni tepisi, premda su u širokoj uporabi i jeftiniji od slame (hasura), kokosovih vlakana i sl., te čvrsti i trajni tepisi od polipropilenskih, akrilnih ili poliamidnih (najlonskih) umjetnih vlakana. Tepisi se danas većinom izrađuju strojno (posebne tehnike tkanja, uzlanja i prepletanja), a samo skupocjeni orijentalni ćilimi izrađuju se ručnim uzlanjem vunenih ili čak svilenih niti, pri čem se razlikuje perzijski (perzijski ćilim) i turski način uzlanja (npr. anatolijski tepih, čiprovački tepih i bosanski ćilim). Tepih je to cjenjeniji što je broj uzlova na jediničnoj ploštini veći. Prvi tepisi su se verovatno izrađivali u Srednjoj Aziji prije 4 ili 5 tisuća godina. Zasad najstariji pronađeni tepih je iz okolice Pazirika (Zlatno Altajsko gorje, Sibir). Od 50-ih godina se proizvodi tepih u proizvoljnoj dužini odnosno traka u raznim širinama čak do 6 metara koja se siječe po potrebi.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Tepih

Tepih

Tepih

Tepih (od starogrčkog τάπης, tápēs uz perzijski frsch - „poklopiti”[1]) ili prostirač je jednodijelni tekstilni proizvod određena oblika i dimenzija, namijenjen za prekrivanje podova[2], a ponekad i zidova (zidni tepih). U pravilu se sastoji od gazeće površine (gornji dio tepiha po kojem se hoda, a može biti glatka ili vlasasta, kada se obično naziva flor, eng. pile) i podloge (naličje tepiha koje osigurava kompaktnost i čvrstoću tijekom uporabe).

Za tepih vlasaste površine (s florom) uvriježio se naziv sag, dok se naziv ćilim rabi za tepih glatke i vlasaste površine, većinom orijentalna dizajna i podrijetla, ili domaće izradbe kao rukotvorina[2]. Serdžada je manji molitveni prostirač koji muslimani koriste za molitvu. Najkvalitetniji su i najcjenjeniji vuneni tepisi, premda su u širokoj uporabi i jeftiniji od slame (hasura), kokosovih vlakana i sl., te čvrsti i trajni tepisi od polipropilenskih, akrilnih ili poliamidnih (najlonskih) umjetnih vlakana[2].

Tepisi se danas većinom izrađuju strojno (posebne tehnike tkanja, uzlanja i prepletanja), a samo skupocjeni orijentalni ćilimi izrađuju se ručnim uzlanjem vunenih ili čak svilenih niti, pri čem se razlikuje perzijski (perzijski ćilim) i turski način uzlanja (npr. anatolijski tepih, čiprovački tepih i bosanski ćilim). Tepih je to cjenjeniji što je broj uzlova na jediničnoj ploštini veći[2].

Najstariji pronađeni tepih iz Pazirika istkan je prije više od 2500 godina.

Prvi tepisi su se verovatno izrađivali u Srednjoj Aziji prije 4 ili 5 tisuća godina. Zasad najstariji pronađeni tepih je iz okolice Pazirika (Zlatno Altajsko gorje, Sibir). Od 50-ih godina se proizvodi tepih u proizvoljnoj dužini odnosno traka u raznim širinama čak do 6 metara koja se siječe po potrebi[3].

  1. Marleen Stoessel: Geschichte. Auf dem Teppich bleiben. In: Tagesspiegel. 5. Dezember 2009
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Prostirač na Hrvatskoj enciklopediji LZMK; pristupljeno 14. kolovoza 2018.
  3. Zbirka autora: Gewebetechnik, Fachbuchverlag Leipzig 1978. str. 378-419.

Vanjske poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Tepih


This article uses material from the Wikipedia article "Tepih", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Interior Design

3D,interior,architecture,furniture,kitchen,sanitary,bath,design,art