powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Paranormalno (5518 views - Entertainment)

Paranormalno (grč. i lat. para = pored, protiv, u usporedbi s) označava nešto što odstupa od društvenih norma. Termin se često rabi kao sinonim za pojave koje se ne mogu objasniti poznatim psihološkim i fizičkim znanstvenim zakonima. Paranormalne pojave su često iracionalne ili kontroverzne. Prema skepticima pojave ili otkrića koja na neki način odgovaraju teoriji o paranormalnim pojavama ubrzo se proglasuju kao jedinstvena pojava, a suprotnom slučaju, kada se prikazuju kao krivotvorina, ili kad se fenomen je objasni sasvim racionalno, u okruženju entuzijasta pojavljuje se diskretna tišina. Neke "paranormalne" pojave mogu imati racionalno objašnjenje.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Paranormalno

Paranormalno

Paranormalno
Ovo je glavno značenje pojma Paranormalno. Za istoimeni film, pogledajte Paranormalno (2007.).

Paranormalno (grč. i lat. para = pored, protiv, u usporedbi s) označava nešto što odstupa od društvenih norma. Termin se često rabi kao sinonim za pojave koje se ne mogu objasniti poznatim psihološkim i fizičkim znanstvenim zakonima.

Paranormalne pojave su često iracionalne ili kontroverzne.

Prema skepticima pojave ili otkrića koja na neki način odgovaraju teoriji o paranormalnim pojavama ubrzo se proglasuju kao jedinstvena pojava, a suprotnom slučaju, kada se prikazuju kao krivotvorina, ili kad se fenomen je objasni sasvim racionalno, u okruženju entuzijasta pojavljuje se diskretna tišina. Neke "paranormalne" pojave mogu imati racionalno objašnjenje.

Paranormalne pojave

Među najzastpljenije paranormalne pojave spadaju duhovi, izvanzemaljci, neidentificirani leteći objekti i kriptidi. Takve pojave je teško empirijski dokazati, zbog čega ih znanstvena zajednica mahom odbacuje. Problem je i tzv. ljudski faktor, odnosno mogućnost da će čovjek u izvjesnim okolnostima netočno interpretirati događaj kojem je svjedočio. Tako se često događalo da se naizgled neobjašnjivi fenomeni uspješno razriješe racionalnim objašnjenjem (pr. farovi od automobila ili aviona mogu se pričiniti kao NLO). U određenom broju slučajeva, fenomen nije moguće racionalno objasniti pa se navodi kao nepoznat, uz uvjerenje kako se radi o prirodnom fenomenu koji, barem zasad, nema znanstveno objašnjenje.

Povezani članci

Vanjske povezniceThis article uses material from the Wikipedia article "Paranormalno", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Entertainment

Entertainment