powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Višejezičnost (8714 views - Entertainment)

Višejezičnost označava sposobnost osobe da govori više od jednog jezika. Podrazumijeva i uporabu više jezika u odredenoj jezičnoj pokrajini, društvu, državi ili tvrtci. Osoba koja govori dva jezika je dvojezična a kad govori nekoliko jezika zove se poliglotom.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Višejezičnost

Višejezičnost

Višejezičnost označava sposobnost osobe da govori više od jednog jezika. Podrazumijeva i uporabu više jezika u odredenoj jezičnoj pokrajini, društvu, državi ili tvrtci.

Osoba koja govori dva jezika je dvojezična a kad govori nekoliko jezika zove se poliglotom.

Značaj jezične raznolikosti

Višejezičnost slovi kao jedno od mogućih rješenja za problem izumiranja jezika. U tijeku je nestanak velikog broja jezika, a to smanjuje kulturnu raznolikost svijeta. Procjenjuje se da 90 posto svjetskih jezika prijeti izumiranje u idućih 50 godina.

Potencijal višejezičnosti

  • Osobe zainteresirane za učenje stranog jezika .
  • Ljudi koji trebaju drugi jezik iz praktičnih razloga, kao što su djelatnost, dobivanje informacija ili zabava.
  • Doseljenici i njihovi potomci. Izvorni jezik može biti izgubljen nakon jedne ili dvije generacije.
  • Osobe koje žive u pograničnim područjima između dviju zemalja sa različitim jezicima.
  • život u višejezičnim zajednicama

Stavovi prema višejezičnosti

U Africi je višejezičnost izazov za obrazovanje jer postoji velik broj manjinskih jezika. U brojnim bivšim kolonijama u osnovnom obrazovanju školske nastave se vode francuskim, engleskim ili portugalskim jeziku. Tako se stvara nejednakost jer samo bogati roditelji imaju priliku podržavati dječje učenje stranih jezika i da tako uglavno samo oni mogu držati korak s nastavom. Brojna djeca su iz toga razloga prisiljena obustaviti školu, jer ne mogu naučiti strani jezik.

Jezični imperijalizam u Hrvatskoj povijesti

Tijekom hrvatske povijesti u raznim dijelovima Hrvatske porovođena je nasilna talijanizacija, mađarizacija, germanizacija i jugoslavizacija hrvatskoga jezika.

Vanjske poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Višejezičnost


This article uses material from the Wikipedia article "Višejezičnost", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Entertainment

Entertainment