powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Strani jezik (7825 views - Entertainment)

Strani jezik je svaki jezik koji nije materinji tj. svaki jezik kojim govornik ovlada poslije stjecanja maeterinskog jezika. Najrašireniji i najpopularniji u svijetu je engleski jezik koji je u globalizaciji stekao naslov lingue france poduzetništva, svjetskog gospodarstva, trgovine, politike i popularne kulture. Uz engleski najviše govornika imaju francuski, jezik diplomacije, španjolski i u novije vrijeme zbog snažnog gospodarskog utjecaja kineski, dok su njemački, talijanski ili portugalski od manjeg međunarodnog značaja. Strani jezici podučavaju se na svim razinama naobrazbe, od one predškolske i osnovnoškolske preko srednjoškolske do visokoškolske. U hrvatskim školama pretežno se uče engleski i njemački jezik, latinski u gimnazijama i medicinskim školama, dok se talijanski, španjolski i dr. strani jezici podučavaju u jezičnim gimnazijama. Osoba koja govori više stranih jezika naziva se poliglotom.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Strani jezik

Strani jezik

Strani jezik je svaki jezik koji nije materinji tj. svaki jezik kojim govornik ovlada poslije stjecanja maeterinskog jezika. Najrašireniji i najpopularniji u svijetu je engleski jezik koji je u globalizaciji stekao naslov lingue france poduzetništva, svjetskog gospodarstva, trgovine, politike i popularne kulture. Uz engleski najviše govornika imaju francuski, jezik diplomacije, španjolski i u novije vrijeme zbog snažnog gospodarskog utjecaja kineski, dok su njemački, talijanski ili portugalski od manjeg međunarodnog značaja.

Strani jezici podučavaju se na svim razinama naobrazbe, od one predškolske i osnovnoškolske preko srednjoškolske do visokoškolske. U hrvatskim školama pretežno se uče engleski i njemački jezik, latinski u gimnazijama i medicinskim školama, dok se talijanski, španjolski i dr. strani jezici podučavaju u jezičnim gimnazijama.

Osoba koja govori više stranih jezika naziva se poliglotom.This article uses material from the Wikipedia article "Strani jezik", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Entertainment

Entertainment