powered by CADENAS

Social Share

Dizalica (46824 views - Architecure & BIM & MEP)

Dizalica je stroj za podizanje tereta koji se sastoji od vitla, čelične užadi ili lanaca te kuke. Koristi se za podizanje i spuštanje, ali i za vodoravno pomicanje predmeta. Prve dizalice upotrebljavane su već davno u domaćinstvu, primjerice za držanje lonca za kuhanje i njegovo premještanje s vatre ili na nju. Stari Grci su vjerojatno izumili i počeli primjenjivati prve građevinske dizalice. I Egipćani su ih koristili u izgradnji piramida. U Srednjem vijeku u uporabu su ušle prve lučke dizalice, za utovar i istovar tereta s brodova, a kasnije i za njihovu izgradnju.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Dizalica

Dizalica

Ovo je glavno značenje pojma Dizalica. Za dječju TV emisiju, pogledajte Dizalica (TV-emisija)).

Dizalica je stroj za podizanje tereta koji se sastoji od vitla, čelične užadi ili lanaca te kuke. Koristi se za podizanje i spuštanje, ali i za vodoravno pomicanje predmeta.

Prve dizalice upotrebljavane su već davno u domaćinstvu, primjerice za držanje lonca za kuhanje i njegovo premještanje s vatre ili na nju. Stari Grci su vjerojatno izumili i počeli primjenjivati prve građevinske dizalice. I Egipćani su ih koristili u izgradnji piramida. U Srednjem vijeku u uporabu su ušle prve lučke dizalice, za utovar i istovar tereta s brodova, a kasnije i za njihovu izgradnju.

Vrste dizalica

Postoje mnoge vrste dizalica brojnih primjena, kao što su građevinska dizalica, brodska i lučka, kamionska dizalica, razne vrste mobilnih dizalica itd.This article uses material from the Wikipedia article "Dizalica", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Architecure & BIM & MEP

Autodesk Revit, Nemetschek ArchiCAD, Nemetschek Allplan, Vectorworks, Bentley AECOMSIM, Bentley Microstation, Trimble Tekla, Trimble Sketchup, EliteCAD, Ascon Renga, BricsCAD, Hexagon, Rhinoceros CAD, Sweet Home 3D, BIM Object, BIM component, BIM library, BIM family, BIM catalog, GIS, Advanced Steel, AutoCAD MEP, linear, MagiCAD, Relux, TGA, VDI 3805, Lod100, Lod200, Lod300, Lod350, Lod400, Lod500, Loi, IFC, BuildingSmart, BIM family creation, 3D, Download, MEP BIM product library