powered by CADENAS

Social Share

Aston Martin (22173 views - Brands)

Aston Martin Lagonda Limited je britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila, sa sjedištem u Gaydonu, Warwickshireu, Ujedinjenom Kraljevstvu. Naziv tvrtke je izveden iz imena jednog od osnivača, Lionela Martina i iz grada Aston Clinton u Buckinghamshireu.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Aston Martin

Aston Martin

Aston Martin
Vrsta Privatno vlasništvo
Osnovana 1913.
Osnivač(i) Lionel Martin
Robert Bamford
Sjedište Gaydon, Warwickshire, Ujedinjeno Kraljevstvo
Ključne osobe Dr. Ulrich Bez
Marek Reichman
Djelatnost(i) automobilska
Proizvodi automobili
Holding tvrtka David Richards
John Sinders
Investment Dar
Adeem Investment
Web stranica Službena stranica

Aston Martin Lagonda Limited je britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila, sa sjedištem u Gaydonu, Warwickshireu, Ujedinjenom Kraljevstvu. Naziv tvrtke je izveden iz imena jednog od osnivača, Lionela Martina i iz grada Aston Clinton u Buckinghamshireu.

Povijest

Osnivanje

Aston Martin su osnovali 1913. godine Lionel Martin i Robert Bamford. Oni su prije toga prodavali automobile, dok se Martin i utrkivao u automobilskim utrkama. Prvi automobil imena Aston Martin je imao motor Coventry Simplexa i šasiju automobila Issota-Fraschini iz 1908. godine. Proizvodnja je trebala počela 1915., ali nije zbog izbijanja Prvog svjetskog rata. I Martin i Bamford su se pridružili britanskoj vojsci, a svi strojevi su prodani.

Razdoblje između dva svjetska rata

1920. Martin i Bamford su uz pomoć zajmova odlučili ponovno kupiti strojeve i nastavaiti proizvodnju. 1922. su proizveli automobile za natjecanje, a ti su automobili postigli i svjetske rekorde u pogledu brzine i izdržljivosti na stazi Brooklands. Napravljeno je 55 automobila s dvije dužine karoserije. No tvrtka je bankrotirala 1924. te ju otkupljuje Lady Charnwod, no ista sudbina ju je zadesila samo godinu poslije. 1926. tvrtku napušta osnivač Lionel Martin.

Iste godine tvrtku su otkupili bogati engleski investitori i nazvali je Aston Martin Motors, a tvornicu preselili u bivšu tvornicu zrakoplova u Felthamu. Do 1937. su manje-više uspješno proizvodili, uglavnom sportske automobile, a i natjecali se u Le Mansu. 1932. tvrtku su ponovno zadesili financijski problemi, ali i ovaj put je pronađena financijska pomoć. Do početka Drugog svjetskog rata proizvedeno je ukupno oko 700 automobila, ali tada je ona prestala zbog proizvodnje avionskih dijelova.

Godine nakon Drugog svjetskog rata

Dvije godine nakon završetka rata Aston Martin je kupio David Brown, koji je zvan poslijeratni spasitelj. Sljedeće godine je kupio i tvtku Lagonda te je pripojio Aston Martinu. 1950. je proiveden prvi poslijeratni Aston Martin, model DB2. Slijedili su trkaći DB3 u 1957. i DB4 godinu poslije. DB4 je do danas ostao jedan od najprepoznatljivijih Aston Martina i prvi uspješniji model. Tada su počeli i bolji dani za Aston Martin, što je 1963. potvrdio i DB5. Automobili iz te zlatne faze su i DB6 iz 1965. i DBS predstavljen dvije godine poslije.

1970.-e godine

Bez obzira na stečenu reputaciju i veću prodaju, tvtka je neprestano bila u financijskim problemima. Zbog toga je 1972. prodana konzorciju iz Birminghama, da bi tri godine poslije bila preprodana tvrtki sa sjedištem u SAD-u. Ona je odmah krenula u obnovu ponude, a prvi modeli su bili V8 Vantage i Volante. Treći model je bila ekstravagantna limuzina Lagonda 1980. godine, poznata kao jedan od najosebujnijih i najnaprednijih automobila onog vremena te tada najbrža limuzina na svijetu.

Tadašnja prodaja Aston Martina bila je svega prosječno tri primjerka tjedno u cijelom svijetu, pa su američki vlasnici gotovo zaustavili cjelokupnu proizvodnju i zatvorili tvornicu.

1980.-e godine

Prve godine novog desetljeća trojica engleskih investitora su kupili 30% dionica Aston Martina, a sljedeće godine još 20%. No bez obzira proizvodnja je spala na svega 30 primjeraka 1982., a opet su se pojavili financijski problemi. Zato je tvtka 1983. prodana investitorima iz Kuvajta, ali 1984. su prijašnji engleski vlasnici otkupili 25% dionica. Te godine je Aston Martin proizveo svoj 10.000-iti automobil.

1986. je dogovoreno da se Aston Martinovi automobili ponovno nakon 18 godina pojave u filmskom serijalu James Bond, u filmu Dah smrti, u zamjenu za Lotus. Tvrtka je ponovno počela poslovati bez gubitaka, no znalo se da takvo stanje neće potrajati dugo. Tada se pojavio Ford i kupio određeni dio dionica u Aston Martinu.

1988. je nakon 5.000 prodanih primjeraka i 20 godina proizvodnje umirovljen model Vantage, a počela je proizvodnja modela Virage, prvi novi model u 20 godina. Počela je i konstrukcija manjeg modela, koji je trebao nositi većinu prodaju. No, to je zahtijevalo velika financijska sredstva pa je Ford preuzeo 100% vlasništva nad Aston Martinom.

Fordova era

1991. Ford je u potpunosti preuzeo Aston Martin. Predstavljen je i novi model, DB7, a sljedeće godine i njegova izvedba bez krova, Volante. 1994. je otvorena nova tvornica u gradu Bloxhamu sa puno većim kapacitetom proizvodnje, što se pokazalo već sljedeće godine kada je proizvedno rekordnih 700 automobila. 1998. je proizveden 2.000-iti DB7, a 2002. 6.000-iti, što je najmasovniji Astonov proizvod zasada. Godinu prije završetka proizvodnje modela DB7, predstavljen je veći model, Vanquish sa V12 motorom.

2003. je ponovno otvorena nova tvornica u Gaydonu, gdje se nalazi i danas. Iste godine je predstavljen i DB9 kao zamjena za DB7, a godinu kasnije i njegova kabrioletska izvedba Volante. 2006. na tržište je izbačen još manji i pristupačniji model, V8 Vantage.

2005. Aston Martin se vratio utrkama te je razvijen model DBR9, namijenjen utrkama na Le Mansu.

2007. - početak nove ere

2006. Ford je upao u financijske probleme te je godinu kasnije bio primoran prodati Aston Martin, koji je poslovao sve bolje i donosio sve veći profit. U ožujku te godine konzorcij predvođen Prodriveom i kuvajtskim investitorima je za 475 milijuna funti kupio većinu Aston Martina, dok je Ford zadržao dionice u vrijednosti 40 milijuna funti. 19. srpnja te godine posljednji automobil, Vanquish S, je proizveden u staroj tvornici u Newport Pagnellu, u kojoj je od 1955. proizvedeno 13.000 automobila. Sva proizvodnja je preseljena u Gaydon.

Aston Martin u posljednje vrijeme intenzivno otvara nova zastupništva po cijelom svijetu, te trenutačno ima 120 salona u 28 država. Najavljeno je da će 2009. godine Aston Martin prvi puta u povijesti otvoriti zastupništvo u Hrvatskoj.

U rujnu 2008. godine su najavili da će se sljedeće godine, nakon 60 godina djelovanja pod Aston Martinom, Lagonda pojaviti na tržištu kao zasebna marka s konceptnim automobilom da bi se obilježilo 100 godina od osnutka te marke. Proizvodnja bi trebala krenuti 2012. godine.

Modeli

Trenutačni modeli

Planirani modeli

Vanjske poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Aston Martin

Službene stranice

Klubovi vlasnika
This article uses material from the Wikipedia article "Aston Martin", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Brands

3D,brand,good,trademark,company,copyright,good