powered by CADENAS

Social Share

Pikado (13354 views - Game & Play & Gamification)

Pikado je igra i športska diciplina u kojoj jedan ili više natjecatelja bacaju iz ruke male strjelice na okruglu metu koja je podijeljena na dijelove, u kojem svaki dio nosi određen broj bodova. Pikado je igra za razonodu, ali i profesionalni šport. Najbolji pikado igrač svih vremena je Phil Taylor sa 16 titula svjetskog prvaka.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Pikado

Pikado

Pikado

Pikado je igra i športska diciplina u kojoj jedan ili više natjecatelja bacaju iz ruke male strjelice na okruglu metu koja je podijeljena na dijelove, u kojem svaki dio nosi određen broj bodova.

Pikado je igra za razonodu, ali i profesionalni šport. Najbolji pikado igrač svih vremena je Phil Taylor sa 16 titula svjetskog prvaka.[1]

Meta

Standardna meta promjera 45,1 cm [2] nalazi se na udaljenosti 2,37 m od natjecatelja i obješena je na zid ili neki drugi oslonac na visini 1,73 m (od poda do centra mete). Dijagonala od linije bacanja do centra mete je dužine 2,934 m.

Podloga je ranije izrađivana od drveta obloženog mješavinom mljevenog pluta i oštre dlake, dok se danas najčešće prave od sisala, ili od prešanog papira kod jeftinijih ploča.

Meta ima "satni uzorak", tj. podijeljena je na radijalne segmente, označene brojevima od 1 do 20. Visoki i niski brojevi se prepliću, da bi se smanjila mogućnost "sretnih pogodaka". U centru se nalaze segmenti Bull koji vrijedi 25 i Bull's Eye koji vrijedi 50 bodova.

Strelice

Strelica se sastoji od tijela, koje na jednom kraju ima zašiljeni čelični vrh, a na drugom kraju pero. Pero služi za aerodinamičku stabilizaciju leta strelice. Pri bacanju igrač, zbog stabilnosti leta, strelici dodaje rotaciju po uzdužnoj osi.

Igra

Igrači naizmenično bacaju po tri strelice (jednu po jednu) u ploču. Zbrajaju se brojevi pogođenih polja. Cilj igre je da igrači od dogovorenog broja (301 ili 501) dovedu svoj rezultat na nulu. Najčešće se igra uz uvjet da završno bacanje mora biti "duplo" ili centar (Bull's Eye). Ako zbroj u zadnjem bacanju premašuje potreban broj za svođenje na nulu, to se bacanje poništava.

Igrači ne smiju nagaziti na liniju bacanja, ali se mogu tijelom nagnuti i prijeći rukom preko nje.

Pored navedene, postoji više drugih inačica igre (manja ploča; manji broj segmenata, označenih s 5, 10, 15 i 20; drugi dogovoreni broj bodova, npr. 701, 901 ili 1001; američka inačica s drugačijom pločom i bodovanjem...)

U novije vrijeme sve više se igra elektronski pikado, kod koga su strelice s plastičnim vrhom (soft-darts), a bodovi igrača se automatski zbrajaju. Pravila Hrvatskog pikado saveza temelje se na elektronskom pikadu[3].

Vanjske povezniceThis article uses material from the Wikipedia article "Pikado", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Game & Play & Gamification

3d,model,playground,board games,computer,strategy,thinktank