powered by CADENAS

Social Share

Snjegović (12703 views - Basics)

Snjegović ili snješko je antropomorfna snježna skulptura. Obično ih rade djeca radujući se dolasku zime i snijegu. U nekim slučajevima, sudionici zimskih festivala rade veliki broj ovih skulptura. Snjegović je kratkog vijeka, te je primjer umjetničke instalacije.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Snjegović

Snjegović

Snjegović ili snješko je antropomorfna snježna skulptura. Obično ih rade djeca radujući se dolasku zime i snijegu. U nekim slučajevima, sudionici zimskih festivala rade veliki broj ovih skulptura. Snjegović je kratkog vijeka, te je primjer umjetničke instalacije.

Povijest

Prvi pisani dokumenti koji svjedoče o postojanju snjegovića potječu iz 16. stoljeća (na primjer kod Shakespearea). Ovaj lik se spominje u dječjim pjesmicama 1770. godine u Leipzigu. Tek početkom 20. stoljeća postaje redovna pojava vezana za proslave pred kraj godine. U nekim zemljama danas se on veže za proslavu Božića, ali najčešće se radi u znak proslave zime, prvog snijega i za zabavu mladih. U dvorištima i parkovima stoji sve dok se ne istopi.

Izrada

Niz snjegovića

Snjegović se sastoji najčešće od snježnih kugli poredanih jedna na drugu, pri čemu je donja kugla najveća, a gornja je najmanja. Ponekad se snjegović radi tako što se snijeg samo gomila u vis. Kugle za snjegovića se rade tako što se u rukama napravi gruda veličine srednje lopte, a onda se kotrlja po snijegu i tako raste do željene veličine. Da bi snjegović što više podsjećao na čovjeka, ukrašava se na razne načine npr.: kamenčićima i ugljenom koji se često stavljaju za usta i oči, nekad i kao gumbi zamišljenog kaputa, a mrkva najčešće posluži kao nos. U slučaju da mu od snijega nisu napravljene ruke, stavi se metla, motka ili nešto drugo.

Snjegović diljem svijeta

  • U Ujedinjenom Kraljevstvu se snjegović najčešće radi od dvije snježne kugle.
  • U SAD-u se uglavnom radi od tri kugle.
  • U Litvi se snjegović naziva "čovjek bez mozga" (litv. senis besmegenis ili śnieg senis). Kao znak protesta protiv svoje vlade, u zimi 2005. godine Litvanci su oko svog parlamenta postavili 141 snjegovića, po jednog za svakog parlamentarca.

Titulu najvećega u svijetu dosad, nosi snjegović koji je 2008. napravljen u američkoj saveznoj državi Maine. Bio je visok 37,2 m i nazvan je po senatorici koja je predstavljala Maine u to vrijeme, Olympia Snowe. Prethodno najveći snjegović je bio napravljen u istom mjestu 1999. godine i također u čast ondašnjeg senatora.This article uses material from the Wikipedia article "Snjegović", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Basics

3d,cad,model,library,download,drawing,step,cad blocks,basics,university,highschool,college,grammer school,statistics,3dprinted