powered by CADENAS

Social Share

Lexus (17903 views - Brands)

Lexus je Toyotina marka luksuznih automobila, a njezina su vozila često hvaljena zbog izuzetno tihog rada motora, te vrhunske kvalitete završne obrade i upotrijebljenih materijala. Lexusovi automobili izravno konkuriraju tradicionalnim luksuznim markama kao što su Audi, BMW, Jaguar i Mercedes-Benz, a trenutačno se mogu kupiti u Sjevernoj Americi, Europi, dijelovima Azije, te u Australiji i na Novom Zelandu. Na hrvatskom tržištu Lexus je prisutan od 2007. godine.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Lexus

Lexus

Lexus je Toyotina marka luksuznih automobila, a njezina su vozila često hvaljena zbog izuzetno tihog rada motora, te vrhunske kvalitete završne obrade i upotrijebljenih materijala.

Lexusovi automobili izravno konkuriraju tradicionalnim luksuznim markama kao što su Audi, BMW, Jaguar i Mercedes-Benz, a trenutačno se mogu kupiti u Sjevernoj Americi, Europi, dijelovima Azije, te u Australiji i na Novom Zelandu. Na hrvatskom tržištu Lexus je prisutan od 2007. godine.

Povijest

Ideja o osnivanju marke začeta je u kolovozu 1983. godine, kada je tadašnji predsjednik Toyote Eiji Toyoda zaključio kako bi bilo vrijeme da njegova tvrtka proizvede luksuzno vozilo kojim bi se konkuriralo renomiranim proizvođačima u tom segmentu. U proljeće 1985. osnovane su dvije ekipe od kojih je jedna provela istraživanja o mogućim ciljnim grupama dok je druga radila na razvijanju prvih koncepata. Već u lipnju te godine napravljen je prvi prototip modela LS 400, a tijekom sljedeće godine provodila su se testiranja tog modela u Njemačkoj i SAD-u. Konačni izgled modela LS 400 odlučen je u svibnju 1987., a u siječnju 1989. premijerno je prikazan na salonima automobila u Detroitu i Los Angelesu zajedno s manjim ES 250, te u prodaju ulaze već u rujnu iste godine. Već u prvoj godini na tržištu marka je dobila brojne pohvale.

U svibnju 1991. predstavljen je prvi sportski model, coupé SC 400, koji je uskoro dobio i izvedbu s 3-litrenim motorom. U siječnju 1993. predstavljen je GS, a točno tri godine kasnije i prvi SUV pod nazivom LX. U listopadu 1997. GS je dobio nasljednika, a godinu dana kasnije ponuda terenskih SUV vozila proširena je modelom RX. U studenom 1999. prodan je milijunti Lexus u Sjedinjenim Državama. U lipnju 2000. u prodaju kreće i prva limuzina srednje klase pod nazivom IS, a u listopadu nasljednika dobiva i LS. U ožujku 2001. u prodaji se pojavio i nasljednik SC-a pod nazivom SC 430, koji je bio prvi Lexusov coupé-cabriolet i uopće prvi takav automobil u segmentu luksuznih kabrioleta, budući da je Mercedesov novi SL predstavljen pola godine kasnije. Iste godine marka pod nazivom IS Sportcross predstavlja i prvi karavan baziran na limuzini IS, a ES dobiva nasljednika. U studenom 2002. u ponudu stiže SUV GX, koji se dizajnerski zasniva na Toyoti Land Cruiser i prodaje isključivo u Sjevernoj Americi, a četiri mjeseca kasnije nasljednika dobiva RX. U travnju 2005. Lexus predstavlja RX 400h, prvi luksuzni hibridni automobil, a iste godine na tržištu se pojavljuju i nove generacije modela GS i IS. 2006. godine Lexus je predstavio i prvu limuzinu s V8 motorom na hibridni pogon, LS 600h L, koja se 2007. našla u prodaji diljem svijeta

Modeli po klasama

Modeli za europsko tržište

  • IS - limuzina srednje klase
  • GS - limuzina više srednje klase
  • LS - limuzina visoke klase
  • RX - sportski terenac (SUV)
  • SC - sportski kupe-kabriolet

Ostali modeli

Vanjske povezniceThis article uses material from the Wikipedia article "Lexus", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Brands

3D,brand,good,trademark,company,copyright,good