powered by CADENAS

Social Share

Lotus (15591 views - Brands)

Lotus Cars je britanska tvrtka koja se bavi izradom sportskih i trkaćih automobila.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Lotus

Lotus

Lotus Cars
Vrsta privatno vlasništvo (većina u vlasništvu Protona)
Osnovana 1952.
Osnivač(i) Colin Chapman
Sjedište
Sjedište Hethel, Engleska
Djelatnost(i) automobilska
Proizvodi automobili
Web stranica http://www.lotuscars.com

Lotus Cars je britanska tvrtka koja se bavi izradom sportskih i trkaćih automobila.

Povijest

Lotus je 1952. osnovao Colin Chapman. Dvije godine poslije, odvojio se Team Lotus koji se natjecao u Formuli 1 od 1958. do 1994. Tvrtka se 1959. preselila u potpuno novu tvornicu u gradu Cheshuntu i u njenoj neposrednoj blizini 1966. izgradila test-stazu za testiranje novih automobila koja je i danas u funkciji. 1982. pod sumnjivim okolnostima umro je osnivač Colin Chapman, a bilo je i teorija po kojima ga ubila britanska tajna služba. Stvari su za Lotus krenule nizbrdo te ga 1986. kupuje američki General Motors, koji ga pak 1993. za 30 milijuna funti prodaje bogatom talijanskom investitoru koji je u to vrijeme bio i vlasnik Bugattija. No ovaj ga 1996. prodaje malezijskom Protonu koji je i danas većinski vlasnik Lotusa. Lotus je danas organiziran kao Group Lotus koji je podijeljen na Lotus Cars i Lotus Engineering.

Od kraja 2010. godine zasad samo kao investitori u timu Renault sa 25% udjela vračaju se u Formulu 1, a puno ime momčadi je Lotus Renault GP.

Povijesni modeli

Trenutačni modeli

Planirani modeli

Vanjska poveznica



This article uses material from the Wikipedia article "Lotus", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Brands

3D,brand,good,trademark,company,copyright,good