powered by CADENAS

Social Share

Slatkiši (11496 views - Food Drinks Beverages)

Candy
Slatkiši su opći naziv za hranu slatkog okusa, koja sadrži šećer ili umjetne zaslađivače. Poznati su i pod nazivom konditorski proizvodi. Slatkiši su posebno popularni među djecom. Proizvedeni su najčešće industrijski ili rjeđe ručno. Prodaju se u trgovinama mješovite robe ili u specijaliziranim trgovinama slatkiša. Srodno područje je pekarstvo, pogotovo kada se radi o proizvodnji kolača i slastica.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Slatkiši

Slatkiši

Slatkiši su opći naziv za hranu slatkog okusa, koja sadrži šećer ili umjetne zaslađivače. Poznati su i pod nazivom konditorski proizvodi. Slatkiši su posebno popularni među djecom.

Proizvedeni su najčešće industrijski ili rjeđe ručno. Prodaju se u trgovinama mješovite robe ili u specijaliziranim trgovinama slatkiša. Srodno područje je pekarstvo, pogotovo kada se radi o proizvodnji kolača i slastica.

Vrste slatkiša

Zdravlje

Slatkiši se danas zbog šećera nalaze pod udarom nekih medicinskih znanstvenika, uglavnom zbog sadržaja šećera. No neki od slatkiša su i preporuičljivi zbog zdravlja, kao što je čokolada.

Prema znanstvenim istraživanjima, prosječna potrošnja šećera kod ljudi s kardiovaskularnim bolestima bila je 70 kg godišnje, dok je kod zdravih iznosila 40 kg. Iz toga se zaključuje, da muškarci s velikim unosom saharoze imaju daleko veću šansu za obolijevanje od srčanih bolesti u životnoj dobi od 45 do 65 godina nego oni koji konzumiraju malo saharoze (slatkiša, kolača i sl.)[1]

Ali znanstvena istraživanja pokazuju i da su neki slatkiši zdravi, kao što je tamna čokolada koja smanjuje rizik od nastanka srčanog udara[2], a čokolada prema profesoru dr. Ivi Belanu popravlja raspoloženje i jeluje kao stimulans i štiti stanice organizma[3].

GalerijaThis article uses material from the Wikipedia article "Slatkiši", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Food Drinks Beverages

food,liquor,alcohol,drink,beverage,coke