powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Tiranosaur (27889 views - Animals)

Tiranosaur (lat. Tyrannosaurus rex, "gušter tiranin") je prapovijesni dinosauri mesožderi. Nastali su u doba krede i postojali do nestanka dinosaura prije 65 000 000 godina.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Tiranosaur

Tiranosaur

Tiranosaur

Rekonstrukcija fosilnog kostura
Status zaštite
{{#if:Status zaštite: Fosili |

Raspon fosila: Kasna kreda
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Natporodica: Tyrannosauroidea
Porodica: Tyrannosauridae
Rod: Tyrannosaurus
Osborn, 1905.
Vrsta: T. rex
Dvojno ime
Tyrannosaurus rex
Osborn, 1905
Područje života
Sinonimi
Dynamosaurus imperiosus
"Albertosaurus" megagracilis
"Gorgosaurus" lancensis?

Tiranosaur (lat. Tyrannosaurus rex, "gušter tiranin") je prapovijesni dinosauri mesožderi. Nastali su u doba krede i postojali do nestanka dinosaura prije 65 000 000 godina.

Opis

Bili su dugi oko 12 metara a masa im je bila između 5-6 tona. Imali su male i nerazvijene prednje udove. Međutim, na snažnom i razvijenom vratu nalazila se ogromna glava s čeljustima punih golemih zubi koji su im služili za lomljenje kosti. Dostizali su dužinu od 25 centimetara, a zajedno sa kandžama na zadnjim udovima činili ubojito oružje ovog mesoždera. Vid im je bio vrlo dobro razvijen što je i mogući dokaz da nije bio strvinar. Imali su izrazito razvijeo osjetilo mirisa. Smatra se da su mogli potrčati brže od 35 km/h.

Opće se prihvaća da su bili lovci, koji su napadali sve biljoždere oko sebe. Neki pak tvrde da su bili spori i nespretni, te u mogućnosti uloviti samo vrlo spore životinje, dok drugi smatraju da je riječ o strvinarima.

U popularnoj kulturi

Sama pojava tiranosaura izaziva veliki strah, a kada se na to sve dodaju razne informacije o njegovoj agresivnosti dobija se savršen lik za horor film. Upravo to je iskorišteno u filmu Jurski park, gdje tiranosaur predstavlja krvoločnu zvijer koja je dospjela na slobodu.

Wikivrste imaju podatke o: Tyrannosaurus rex


This article uses material from the Wikipedia article "Tiranosaur", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Animals

3D,data,libary,model,catalog,rendering,skull,bone,animal,reptile,bird,insect,mammal,class,classification,order,family,species,genus