powered by CADENAS

Social Share

Dolar (5197 views - Basics)

Dolar je službeno ime valute nekoliko zemalja i područja na svijetu, uključujući Australiju, Kanadu, istočne karipske otoke, Liberiju, Hong Kong, Novi Zeland, Singapur i SAD. Označava se oznakom $. Dolar se bio također korišten u Škotskoj tijekom 17. stoljeća, gdje se tvrdi da je to izum Sveučilišta St. Andrews. Riječ dolar dolazi od riječi thaler - talir, iz malog češkog rudarskog naselja Sankt Joachimthalers (dolina sv. Joakima). I naselje i dolina ležali su na bogatim nalazištima srebra, od kojeg se nekad kovao srebrni novac (Joachimtalers) s likom Sv. Joakima. Ime srebrnjaka Joachimtalers je kasnije skraćeno na talers - taliri. Engleski thaler je preko Velike Britanije stigao u Ameriku. Španjolski dolar je ime korišteno za španjolski srebrenjak, pezo, 8 dijelova srebrenjaka, koji je bio široko rasprostranjen kao sredstvo plaćanja u španjolskim kolonijama Novog svijeta.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Dolar

Dolar

Dolar

Dolar je službeno ime valute nekoliko zemalja i područja na svijetu, uključujući Australiju, Kanadu, istočne karipske otoke, Liberiju, Hong Kong, Novi Zeland, Singapur i SAD. Označava se oznakom $.

Dolar se bio također korišten u Škotskoj tijekom 17. stoljeća, gdje se tvrdi da je to izum Sveučilišta St. Andrews.

Riječ dolar dolazi od riječi thaler - talir, iz malog češkog rudarskog naselja Sankt Joachimthalers (dolina sv. Joakima). I naselje i dolina ležali su na bogatim nalazištima srebra, od kojeg se nekad kovao srebrni novac (Joachimtalers) s likom Sv. Joakima. Ime srebrnjaka Joachimtalers je kasnije skraćeno na talers - taliri. Engleski thaler je preko Velike Britanije stigao u Ameriku.

Španjolski dolar je ime korišteno za španjolski srebrenjak, pezo, 8 dijelova srebrenjaka, koji je bio široko rasprostranjen kao sredstvo plaćanja u španjolskim kolonijama Novog svijeta.

Znak dolara

Porijeklo znaka $ nije točno utvrđeno. Postoji mnogo objašnjenja znaka. Neki smatraju da potječe od broja osam (osam dijelova španjolskog dolara), neki opet misle da su to Heraklovi savijeni stupovi itd. Najprihvatljivija teorija glasi da je to rezultat promjene od meksičkog ili španjolskog "P's" kao oznake za pesos. Ova terija se temelji na proučavanju starih rukopisa, gdje se slovo "S" pisalo preko slova "P" i razvilo se u "$".

Države koje rabe dolar kao sredstvo plaćanja, obračuna i razmjene:

Neke od povijesnih valutaThis article uses material from the Wikipedia article "Dolar", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Basics

3d,cad,model,library,download,drawing,step,cad blocks,basics,university,highschool,college,grammer school,statistics,3dprinted