powered by CADENAS

Social Share

B-29 Superfortress (24435 views - Transportation - Air Water Earth)

Boeing B-29 Superfortress je teški bombarder s četri propeler-motora, a koristilo ga je Ratno zrakoplovstvo SAD-a u Drugom svjetskom ratu te i drugi Saveznici. Ime je naslijedio od svog predhodnika, bombardera B-17 Flying Fortress. B-29 je najveći bombarder koji je poletio za vrijeme Drugog svjetskog rata te je posjedovao neke nove tehnologije. U prostor za posadu je konstantno upumpavan zrak što je održavalo normalni atmosferski tlak te mu omogućavalo let na velikim visinama. Uvedeno je glavno upravljanje oružjem s jednog mjesta, te su se kupole sa strojnicama mogle upravljati na daljinski, a ne ručno kao ranije. Iako su mu sve ove nove tehnologije omogućile let po danu na velikim visinama, B-29 se češće koristio za noćna bombardiranja pri niskim visinama, izbacivajući zapaljive bombe na Japan. Atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki bile su bačene iz B-29. Za razliku od drugih bombardera B-29, je nastavio biti u upotrebi dugo nakon završetka rata, sve do 1960-ih.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

B-29 Superfortress

B-29 Superfortress

B-29 Superfortress
Boeing B-29
USAF-ov B-29 Superfortress
Opći podaci
Tip Bombarder
Proizvođač Boeing
Probni let 21. rujna 1942.
Uveden u uporabu 8. svibnja 1944.
Prvotni korisnik USAF
Broj primjeraka 3.900
Pojedinačna cijena 639.188 US$
Portal: Zrakoplovstvo

Boeing B-29 Superfortress je teški bombarder s četri propeler-motora, a koristilo ga je Ratno zrakoplovstvo SAD-a u Drugom svjetskom ratu te i drugi Saveznici. Ime je naslijedio od svog predhodnika, bombardera B-17 Flying Fortress.

B-29 je najveći bombarder koji je poletio za vrijeme Drugog svjetskog rata te je posjedovao neke nove tehnologije. U prostor za posadu je konstantno upumpavan zrak što je održavalo normalni atmosferski tlak te mu omogućavalo let na velikim visinama. Uvedeno je glavno upravljanje oružjem s jednog mjesta, te su se kupole sa strojnicama mogle upravljati na daljinski, a ne ručno kao ranije.

Iako su mu sve ove nove tehnologije omogućile let po danu na velikim visinama, B-29 se češće koristio za noćna bombardiranja pri niskim visinama, izbacivajući zapaljive bombe na Japan. Atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki bile su bačene iz B-29. Za razliku od drugih bombardera B-29, je nastavio biti u upotrebi dugo nakon završetka rata, sve do 1960-ih.

Dizajn i razvoj

Za to vrijeme,razvoj novog bombardera kao što je bio B-29 je bio iznimno kompliciran i zahtjevan. Takva izgradnja je zahtijevala izgradnju zrakoplova u četri odovjene tvornice. Dvije tvornice Boeinga: Renton, Washington i Wichita, Kansas te u Bell tvornicama: Marietta, Georgia i u tvornici Martin u gradu Omaha, Nebraska. U projektu je sudjelovalo još tisuće kooperanata.Zbog brzine i kompleksnosti te potrebe za što bržim razvojem, projekt je bio u zaostatku i često su se pojavljivali problemi koji su usporavali cijeli projekt. 18. veljače 1943. poletio je drugi prototip koji se je nedugo nakon uzlijetanja srušio. Tijekom leta zapalio se je motor a vatra se je proširila na krilo. Pri padu je poginula cijela desetoročlana posada, zajedna sa 20 civila koji su se nalazili na tlu gdje je zrakoplov pao. Zbog problematičnosti i novih modifikacija koje su se javljale vrlo često, zrakoplov čim bi izašao sa pokretne trake, odletio bi u novu tvornicu gdje su se dodavale nove modifikacije i ispravljale greške.

Tehničke karakteristike (B-29)

Izvori podataka: Loftin, LK, Jr. Quest for Performance: The Evolution of Modern Aircraft. NASA SP-468.

Osnovne karakteristike
 • posada: 11
 • dužina: 30,2 m
 • raspon krila: 43,1 m
 • površina krila: 161,3 m2
 • visina: 8,5 m
 • masa zrakoplova: 33.800 kg
 • maksimalna dozvoljena masa zrakoplova: 54.000 kg
 • maksimalna masa uzlijetanja: 60.560 kg

Letne karakteristike

 • najveća brzina: 574 km/h
 • ekonomska brzina: 350 km/h
 • dolet: 9.000 km
  • borbeni dolet: 5.230 km
 • brzina penjanja: 4,6 m/s
 • najveća visina leta: 10.200 m
 • omjer potisak/težina: 0,073 KS/lb (121 W/kg)
 • specifično opterećenje krila: 337 kg/m2
 • motor: 4 radialna (zvjezdasta) motora

Vanjske poveznice

[1] [2]


Nedovršeni članak B-29 Superfortress koji govori o zrakoplovstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "B-29 Superfortress", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Transportation - Air Water Earth

3D,CAD,Model,Libary,Railway, Train, Ship, Marine, Submarine, Automotive, Locomotive, Bike, Car, Formula 1, Space, Aircraft, Aerospace, Satelite, Automobile, Yacht