powered by CADENAS

Social Share

Tikva (14211 views - Nature & Plants)

Buča (bundeva, tikva, lat Cucurbita) su rod iz porodice Cucurbitaceae (tikvovke). Buče su jednogodišnje biljke a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta. Koriste se za ljudsku i stočnu hranu. Plodovi i sjemena nekih vrsta su jestive. Karakteristični proizvod je bučino ulje. - Bundeva ili pečenica je tikva koja je teška otprilike 10 kg i više. Kora bundeve je tanka i narančastoružićaste boje. Meso je žuto, debelo, brašnasto i slatko. Sjemenke su velike, duge do 2 cm. - Bundeva šećerka je tikva glatke kore i plavkastozelene boje. Duguljasta je pri vrhu, u sredini malo ulegnuta. Meso joj je narančaste boje, ukusno i slatko. - Patišon tikvica (kremasta vrtna tikvica) kod koje su manji plodovi prikladni za jelo. Boje je bijele do žućkaste. Na trećini ploda, uz peteljku, nalaze se nepravilna izbočenja, a preostali je dio kao i u drugih tikvica. Po hranidbenoj vrijednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više pektinskih tvari nego jabuka i cikla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skupinu vitamina B, ima kalijevih soli i željeza. Meso je posebno ugodna slatka okusa, što je osobito izraženo pri pečenju. Priprema se kao varivo, služi za umake, musake, može se kuhati, puniti palačinke i savijače, a od spomenute tikvice proizvode se i sokovi. Stariji plodovi se koriste kao i bundeve za pečenje. Danas se patišon tikvice često koriste u ugostiteljstvu.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Tikva

Tikva

Tikva

Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 (No machine-readable author provided. Joho345 assumed (based on copyright claims).).

Buča

Hokkaido buča (Cucurbita maxima)
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Cucurbitales
Porodica: Cucurbitaceae
Potporodica: Cucurbitoideae
Tribus: Cucurbiteae
Rod: Cucurbita
L.
Područje života
Vrste

vidi tekst

Cucurbita moschata 'Butternut'

Buča (bundeva, tikva, lat Cucurbita) su rod iz porodice Cucurbitaceae (tikvovke). Buče su jednogodišnje biljke a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta. Koriste se za ljudsku i stočnu hranu.

Plodovi i sjemena nekih vrsta su jestive. Karakteristični proizvod je bučino ulje.

- Bundeva ili pečenica je tikva koja je teška otprilike 10 kg i više. Kora bundeve je tanka i narančastoružićaste boje. Meso je žuto, debelo, brašnasto i slatko. Sjemenke su velike, duge do 2 cm.

- Bundeva šećerka je tikva glatke kore i plavkastozelene boje. Duguljasta je pri vrhu, u sredini malo ulegnuta. Meso joj je narančaste boje, ukusno i slatko.

- Patišon tikvica (kremasta vrtna tikvica) kod koje su manji plodovi prikladni za jelo. Boje je bijele do žućkaste. Na trećini ploda, uz peteljku, nalaze se nepravilna izbočenja, a preostali je dio kao i u drugih tikvica.

Po hranidbenoj vrijednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više pektinskih tvari nego jabuka i cikla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skupinu vitamina B, ima kalijevih soli i željeza. Meso je posebno ugodna slatka okusa, što je osobito izraženo pri pečenju. Priprema se kao varivo, služi za umake, musake, može se kuhati, puniti palačinke i savijače, a od spomenute tikvice proizvode se i sokovi. Stariji plodovi se koriste kao i bundeve za pečenje. Danas se patišon tikvice često koriste u ugostiteljstvu.

Upotreba u kulinarstvu

Sve navedene vrste tikvica i bundeva mogu se pripremati za jelo, bilo pečene, kuhane ili punjene.

Vrste

 1. Cucurbita argyrosperma
 2. Cucurbita cordata
 3. Cucurbita cylindrata
 4. Cucurbita digitata
 5. Cucurbita ecuadorensis
 6. Cucurbita ficifolia
 7. Cucurbita foetidissima
 8. Cucurbita galeottii
 9. Cucurbita lundelliana
 10. Cucurbita maxima
 11. Cucurbita melopepo
 12. Cucurbita moschata
 13. Cucurbita okeechobeensis
 14. Cucurbita palmata
 15. Cucurbita pedatifolia
 16. Cucurbita pepo
 17. Cucurbita radicans
 18. Cucurbita scabridifolia

Foto galerija

Vanjske poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: BučaNedovršeni članak Buča koji govori o biljkama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Tikva", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Nature & Plants

3d,model,rendering,library,tree,bush,flower,landscape,design,architecure,plant