powered by CADENAS

Social Share

Valjak (15327 views - Basics)

Valjak je oblo geometrijsko tijelo, omeđeno dvama sukladnim krugovima koji leže u usporednim ravninama i dijelom zakrivljene plohe. Krugove nazivamo baze valjka, a zakrivljenu plohu nazivamo plašt valjka. Visina valjka je međusobna udaljenost baza. Kod uspravnog valjka visina je spojnica središta baza. Valjak je rotaciono tijelo što znači da nastaje rotacijom pravokutnika oko jedne svoje stranice. Stari Babilonci i Egipćani su približno znali računati volumen valjka, dok je Arhimed u staroj Grčkoj bio prvi koji ih je točno izveo.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Valjak

Valjak

Valjak

Valjak je oblo geometrijsko tijelo, omeđeno dvama sukladnim krugovima koji leže u usporednim ravninama i dijelom zakrivljene plohe. Krugove nazivamo baze valjka, a zakrivljenu plohu nazivamo plašt valjka. Visina valjka je međusobna udaljenost baza. Kod uspravnog valjka visina je spojnica središta baza. Valjak je rotaciono tijelo što znači da nastaje rotacijom pravokutnika oko jedne svoje stranice.

Stari Babilonci i Egipćani su približno znali računati volumen valjka, dok je Arhimed u staroj Grčkoj bio prvi koji ih je točno izveo.

Obujam valjka

gdje je r polumjer baze, a h visina valjka.

Oplošje valjka

gdje je r polumjer baze, a h visina valjka.This article uses material from the Wikipedia article "Valjak", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Basics

3d,cad,model,library,download,drawing,step,cad blocks,basics,university,highschool,college,grammer school,statistics,3dprinted