powered by CADENAS

Social Share

Stanična jezgra (15494 views - Medical & Health)

Stanična jezgra nosi staničnu genetsku uputu koja određuje razvoj organizma. Okružena je dvjema membranama (jezgrinom ovojnicom), sastavljena od bjelančevina i dvaju slojeva lipida. Ona sadrži brojne rupice (jezgrine pore), koje propuštaju određene tvari iz jezgre i u jezgru. Jezgra sadrži jezgricu u kojoj se formiraju dijelovi ribosoma koji odvojeno izlaze u citoplazmu gdje se spajaju u ribosom. Prvi ju je opisao Robert Brown 1831. godine. U jezgri se nalazi mala organela, jezgrica koja diktira sintezu molekule RNK. Uloga: u sebi nosi genski materijal iz kojeg dolaze upute za sve životne aktivnosti stanice, u njoj je smještena molekula DNK koja je povezana proteinima i smještena u nukleoplazmu, unutarnji prostor jezgre. Sljedeće strukture čine staničnu jezgru: jezgrina ovojnica jezgrina lamina nukleoplazma jezgrin matriks kromatin/kromosomi stanična jezgrica Uloga stanične jezgre je: genska informacija u DNK reduplikacija (odvostručenje) DNK transkripcija (prepisivanje) DNK RNK-obrada ("RNA splicing") dioba (mitoza, mejoza) izgradnja ribosomskih podjedinica
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Stanična jezgra

Stanična jezgra

Stanična jezgra
Stanične strukture
Plazmatska membrana
Jezgra
Jezgrica
Mitohondrij
Kloroplast
Endoplazmatski retikulum
Golgijev aparat
Lizosom
Peroksisom
Vakuole
Ribosomi
Citosol
Citoskelet
Stanična stijenka

Stanična jezgra nosi staničnu genetsku uputu koja određuje razvoj organizma. Okružena je dvjema membranama (jezgrinom ovojnicom), sastavljena od bjelančevina i dvaju slojeva lipida. Ona sadrži brojne rupice (jezgrine pore), koje propuštaju određene tvari iz jezgre i u jezgru. Jezgra sadrži jezgricu u kojoj se formiraju dijelovi ribosoma koji odvojeno izlaze u citoplazmu gdje se spajaju u ribosom.

Prvi ju je opisao Robert Brown 1831. godine.[1] U jezgri se nalazi mala organela, jezgrica koja diktira sintezu molekule RNK. Uloga: u sebi nosi genski materijal iz kojeg dolaze upute za sve životne aktivnosti stanice, u njoj je smještena molekula DNK koja je povezana proteinima i smještena u nukleoplazmu, unutarnji prostor jezgre.

Sljedeće strukture čine staničnu jezgru:[2]

Uloga stanične jezgre je:[3]

  • genska informacija u DNK
  • reduplikacija (odvostručenje) DNK
  • transkripcija (prepisivanje) DNK
  • RNK-obrada ("RNA splicing")
  • dioba (mitoza, mejoza)
  • izgradnja ribosomskih podjedinica

Vidi

Referencije

  1. Dujmović, Ivana. Stanica - temeljna jedinica života
  2. Krsnik-Rasol, M. Praktikum iz biologije stanice, Biološki odsjek PMF-a Zagreb
  3. Repozitorij Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu Jezgra i organizacija nasljedne tvari, slajd 3 (pristupljeno 24. ožujka 2017.)

Vanjske poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: stanična jezgra


Nedovršeni članak Stanična jezgra koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Stanična jezgra", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Medical & Health

3D,virus,bacteria,medicine, molecule,atom,chemistry,labor,desease,medical