powered by CADENAS

Social Share

Lizosom (11876 views - Medical & Health)

Lizosom (lysosoma, razgradnik) se proizvodi u Golgijevom tijelu. Sadrži enzime (previrače), koji ruše složene molekule u organizmu. Lizosomi su obavijeni jednostrukom membranom, unutar koje se nalaze enzimi. Ako se membrana lizosoma ošteti enzimi mogu ući u citoplazmu i razgraditi stanicu. Lizosomi također sudjeluju u diferencijaciji, preobrazbi, oplodnji, starenju, gladovanju te obrambenom mehanizmu stanica. Mogu razgraditi sve osim pigmenta zbog čega nastaju staračke pjege. Razgrađaju i dotrajale organele. Uvijek ostaju u stanici. Bitno je da je pH 5 zbog protolipričkih enzima koji razgrađuju bjelančevine. Fagocitoza se događa kada se lizosom spoji s probavnim mjehurićem ili fagosomom. Nastaje sekundarni lizosom i vrši se razgradnja, zatim egzocitozom izbacuje neprobavljene ostatke. Lizosom se odvaja od Golgijevog tijela. Nedovršeni članak Lizosom koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Lizosom

Lizosom

Lizosom
Stanične strukture
Plazmatska membrana
Jezgra
Jezgrica
Mitohondrij
Kloroplast
Endoplazmatski retikulum
Golgijev aparat
Lizosom
Peroksisom
Vakuole
Ribosomi
Citosol
Citoskelet
Stanična stijenka

Lizosom (lysosoma, razgradnik) se proizvodi u Golgijevom tijelu. Sadrži enzime (previrače), koji ruše složene molekule u organizmu.

Lizosomi su obavijeni jednostrukom membranom, unutar koje se nalaze enzimi. Ako se membrana lizosoma ošteti enzimi mogu ući u citoplazmu i razgraditi stanicu. Lizosomi također sudjeluju u diferencijaciji, preobrazbi, oplodnji, starenju, gladovanju te obrambenom mehanizmu stanica.

Mogu razgraditi sve osim pigmenta zbog čega nastaju staračke pjege. Razgrađaju i dotrajale organele. Uvijek ostaju u stanici. Bitno je da je pH 5 zbog protolipričkih enzima koji razgrađuju bjelančevine.

Fagocitoza se događa kada se lizosom spoji s probavnim mjehurićem ili fagosomom. Nastaje sekundarni lizosom i vrši se razgradnja, zatim egzocitozom izbacuje neprobavljene ostatke. Lizosom se odvaja od Golgijevog tijela.


Nedovršeni članak Lizosom koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Lizosom", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Medical & Health

3D,virus,bacteria,medicine, molecule,atom,chemistry,labor,desease,medical