powered by CADENAS

Social Share

Magic: The Gathering (14236 views - Game & Play & Gamification)

Magic: The Gathering (poznato i pod "Magic", "MTG", ili "Magic karte") je kolekcionarska kartaška igra koju je osmislio Richard Garfield te ju je predstavio kompaniji Wizards of the Coast 1993. Igra se velikom brzinom proširila svijetom, te je trenutni broj igrača oko 6 milijuna u oko 70 zemalja svijeta, a ima i svoju uspješnu Internet inačicu. Svaka igra predstavlja borbu između dva moćna čarobnjaka, zvana "Planeswalkers". Koristeći magije, artifakte i kreature uzete iz fantasy svijeta i fantasy role-playing igara (RPG)potrebno je protivniku oduzeti sve živote (počinje se sa 20). Igra se najčešće igra na turinirima, koji se čak održavaju i na Antartici. Same karte su vrijedne, kao i većina drugih TCG igara, no vrijednost MTG karte ovisi o njezinoj moći i koristi u igri. Neke karte, poput Black Lotus, dostižu cijenu i do 3000$ zbog svoje rijetkosti.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Magic: The Gathering

Magic: The Gathering

Magic: The Gathering (poznato i pod "Magic", "MTG", ili "Magic karte") je kolekcionarska kartaška igra koju je osmislio Richard Garfield te ju je predstavio kompaniji Wizards of the Coast 1993. Igra se velikom brzinom proširila svijetom, te je trenutni broj igrača oko 6 milijuna u oko 70 zemalja svijeta, a ima i svoju uspješnu Internet inačicu.

Svaka igra predstavlja borbu između dva moćna čarobnjaka, zvana "Planeswalkers". Koristeći magije, artifakte i kreature uzete iz fantasy svijeta i fantasy role-playing igara (RPG)potrebno je protivniku oduzeti sve živote (počinje se sa 20).

Igra se najčešće igra na turinirima, koji se čak održavaju i na Antartici. Same karte su vrijedne, kao i većina drugih TCG igara, no vrijednost MTG karte ovisi o njezinoj moći i koristi u igri. Neke karte, poput Black Lotus, dostižu cijenu i do 3000$ zbog svoje rijetkosti.

Nagrade

1994. Origins Awards za najbolju znanstveno - fantastičnu igru 1993 i najbolju grafiku 1993.

1999. Richard Garfield predstavljen, zajedno s igrom, u Origins Hall of Fame

2003. GAMES Magazine izabrao je MTG za njihovu igru Hall of Famea

Način igranja

Svaki igrač za igru mora imati svoj deck (špil) od najmanje 60 karata. Posebnost ove igre je da igrači sami sastavlju deckove, te sami izabiru karte za koje smatraju da im najviše odgovaraju u decku. Da bi igrač odigrao magiju, artifakt ili kreaturu potrebna mu je mana, koju proizvode landovi (zemlje). Postoje dvije vrste karata: permanenti (one koje ostaju u igri) i non-permanenti (oni koji nakon igranja odmah utječu na igru, te njihov efekt prestaje i odlaze u graveyard (groblje).

Permanenti:

Land: Osnovni resurs igre kojem nije potrebna mana za igru već ju sam proizvodi. Igrač može igrati do jedan land po krugu. Vrste osnovnih landova: mountain (planina), swamp (močvara), island (otok), plain (ravnica) i forest (šuma).

Creatures: Magična bića ili ratnici koji mogu ili napadati ili braniti. Kreature mogu posjedovati razne specijane mogućnosti, koje igrač koristi po potrebi.

Artifacts: Magični objekti, mašine ili oružja koja mogu poboljšati kreature ili omogućiti koristan trajni efekt.

Enchantments: Trajna čarolija koja ima magični efekt koji utječe na cijelu igru.

Planeswalkers: Magična bića ili ratnici koji ne mogu napadati ili braniti, već posjeduju razne specijalne (uglavnom moćne) efekte, koje igrač koristi po potrebi, ali samo jednom i samo u svojem krugu. Kreature mogu napadati i planeswalkere umjesto igrača.

Non-Permanents

Instants: Magije koje imaju trenutni efekt i nakon toga se stavljaju u groblje. Instanti se mogu igrati u bilo koje vrijeme. Sorceries: Magije slične Instantima (obično su moćnije) i mogu se igrati samo za vrijeme svog kruga.

Boje MTG-a

White ili Bijela je boja reda, organizacije, čistoće, zakona, pravde i svijetla. Tipična bijela kreatura je vitez, anđeo, svećenik itd. Tokom igre, snaga bijele boje leži u zaštiti, liječenju i pojačavanju svojih kreatura.

Blue ili Plava je boja znanja, iluzije, razuma, snova, manipulacije i prijevare, te je tematski napravljena po elementima zraka i vode. Klasična plava kreatura može biti vodeni i zračni duh, vila, čarobnjaci i merfolci. Plava se oslanja na zabranama i ograničenjima koje se postavljaju suprotnom čarobnjaku, te ponajviše omogućuje dodatne karte.

Black ili Crna je boja smrti, tame, korupcije, sebičnosti, ambicije i očaja, mada ne nužno zla. Klasična crna kreatura može biti demon, vampir, štakor, imp i nekromancer. Crna boja je najbolja za uništavanje protivničkih kreatura i karata, vraćanju mrtvih kreatura.

Red ili Crvena je boja kaosa, destrukcije, rata, umjetnosti, strasti i bijesa. Munja i vatra predstavljaju njezine klasične elemente. Zmajevi, patuljci, goblini, orkovi su najčešće crvene kreature. Crvena služi za uništavanje protivničkih kreatura i landova.

Green ili Zelena je boja života, prirode, instinkta i samostalnosti. Tipična zelena kreatura je vilenjak, insekt, kentaur i druid. Zelena predstavlja najjače kreature u igri, te se najviše oslanja na njihovu snagu.

Cijene karata

Karte MTG-a ponekad postižu troznamenkaste cijene. Na primjer cijena karte Snapcaster Mage se krece oko 100 kuna, dok karta Dark Confidant vrijedi oko 450.[1]

Vanjske povezniceThis article uses material from the Wikipedia article "Magic: The Gathering", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Game & Play & Gamification

3d,model,playground,board games,computer,strategy,thinktank