powered by CADENAS

Social Share

Dacia (13077 views - Brands)

Dacia je rumunjski proizvođač automobila u vlasništvu Renaulta.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Dacia

Dacia

Ovo je članak o proizvođaču automobila. Za rimsku provinciju pogledajte Dacija.
Dacia
Osnovana 1966. godine
Sjedište Mioveni, Rumunjska
Izvršni direktor Luc-Alexandre Menard
Djelatnost(i) automobilska
Proizvodi automobili
Prihod 1,55 milijarde €
Neto dobit 50 milijuna €
Broj zaposlenih 12.532
Vlasnik Renault
Web stranica http://www.dacia.hr

http://www.daciagroup.com/

Dacia je rumunjski proizvođač automobila u vlasništvu Renaulta.

Povijest

Osnutak i počeci

1980-e

1990-e

Kupnja Renaulta

Renault grupa je 1999. kupila Daciu s ciljem proizvodnje niskobužetnih malih automobila za tržište Središnje i Istočne Europe. 2000. je predstavljen model SupeRNova, poboljšanja verzija modela Nova. Prodaja modela je bila zadovoljavajuća, te je 2002. godine prodano 53.000 vozila. Oko 50% rumunjskog tržišta automobila je držala Dacia. Model SupeRNova je 2003. zamijenjen s modelom Solenza, koji je imao potpuno redizajniranu unutrašnjost te moderniji izgled od prethodnika. Solenza je bila samo premosnica za konkretan model kojim bi se Dacia probila ne samo na tržište balkanskih zemalja, već i na dio tržišta zapadne Europe. Proizvodnja Solenze je prestala 2005. s predstavljanjem novog modela Dacie Logan.

Dacia Logan

Podrobniji članak o temi: Dacia Logan

Dacia Logan je predstavljen 2004. i izazvao je veliki medijski interes radi predstavljanja kao "Automobil za 5.000 €". Iako prodajna cijena Logana u najslabijoj varijanti od nešto manje od 7.000 € nije potvrdila projiciranu cijenu, ipak je jedan od najjeftinijih automobila u klasi. Unatoč kritikama na račun izgleda automobil je ipak dobro prihvaćen i prodavan ne samo u zemljama istočne Europe već i u zemljama zapadne i srednje Europe. Logan je moderan automobil, dizajniran u Renaultovim centrima, te se u nekim državama prodaje pod Renaultovom značkom. Osim benzinskih motora kojima su pokretani prvi modeli, od 2005. u ponudi je i dizelski motor.

Modeli

Trenutni modeli

Dacia proizvodi niskobudžetne male obiteljske automobile i mala komercijalna vozila:

Povijesni modeli

Dacia je tijekom svoje povijesti uglavnom proizvodila modele koji su se temeljili na starijim Renautovim modelima.

Koncepti i budući modeli

2006. na salonu automobila u Ženevi, Dacia je predstavila koncept Steppe temeljen na karavanskoj izvedbi Logana s obilježjima SUV vozila. Za 2008. godinu najavljen je pick-up model Logana. Model Sandero već se proizvodi pod Renaultovom značkom u Brazilu, te je plairana prodaja u Europi pod značkom Dacie.

Vanjske poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Dacia


Nedovršeni članak Dacia koji govori o automobilima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Dacia", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Brands

3D,brand,good,trademark,company,copyright,good