powered by CADENAS

Social Share

Štit (10170 views - Basics)

Štit je obramena naprava, koju nosi vojnik. Može biti napravljen primjerice od drva, kože ili metala. Opće pravilo je da je blago izbočena ploča. Služi za za zaštitu tijela od neprijateljskih projektila (strijele i koplja) i oružja za blisku borbu kao primjerice mača. Štit spada među nastarija obrambena oružja. Vojnici faraona i Sumerani su bili opremljeni sa štitovima. U srednjem vijeku štitovi su bili su oslikani grbovima. S uvođenjem vatrenog oružja štitovi gube svoje značenje u borbi. U današnje vrijeme posebno policijske jedinice koriste štitove od odgovarajuće otporne i prozirne plastike.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Štit

Štit

Ovo je glavno značenje pojma Štit. Za druga značenja, pogledajte Štit (zviježđe).

Štit je obramena naprava, koju nosi vojnik. Može biti napravljen primjerice od drva, kože ili metala. Opće pravilo je da je blago izbočena ploča. Služi za za zaštitu tijela od neprijateljskih projektila (strijele i koplja) i oružja za blisku borbu kao primjerice mača.

Štit spada među nastarija obrambena oružja. Vojnici faraona i Sumerani su bili opremljeni sa štitovima.

U srednjem vijeku štitovi su bili su oslikani grbovima.

S uvođenjem vatrenog oružja štitovi gube svoje značenje u borbi. U današnje vrijeme posebno policijske jedinice koriste štitove od odgovarajuće otporne i prozirne plastike.

Povezani članci


Nedovršeni članak Štit koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Štit", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Basics

3d,cad,model,library,download,drawing,step,cad blocks,basics,university,highschool,college,grammer school,statistics,3dprinted