powered by CADENAS

Social Share

Kontrabas (12360 views - Music)

Kontrabas ili samo bas najveći je i najdublji gudači instrument u modernom simfonijskom orkestru. Notni zapis mu je najčešće pisan za oktavu više nego što zvuči kako bi se izbjeglo pretjerano korištenje pomoćnih crtica. Kontrabas je jedini moderni gudači instrument štiman u čistim kvartama umjesto u čistim kvintama, a žice se obično štimaju na E1, A1, D2 i G2. Točno podrijetlo instrumenta još je stvar rasprave jer su učenjaci podijeljeni između obitelji viola (gamba) i violinske obitelji. Kontrabas je standardni član žičanog orkestralnog dijela, kao i koncertnih sastava, stoga je u zapadnoj klasičnoj glazbi istaknut u koncertima (concerto), kao solist ili u komornoj glazbi. Bas se koristi i u mnogim drugim žanrovima, poput jazza, bluesa i rock & rolla, rockabillyja, psychobillyja, countryja, bluegrassa, tanga i u mnogim vrstama narodne glazbe. Kontrabas se svira ili gudalom (arco) ili trzanjem žica prstima (pizzicato). U orkestralnom repertoaru i u tango glazbi, primjenjuju se oba načina. U jazzu, bluesu i rockabillyju, pizzicato je norma. Klasična glazba koristi samo prirodan zvuk kojeg instrument akustično proizvodi, kao i tradicionalni bluegrass. U jazzu, bluesu i srodnim žanrovima, bas se uglavnom ozvučuje pojačalom i zvučnicima.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Kontrabas

Kontrabas

Kontrabas ili samo bas najveći je i najdublji gudači instrument u modernom simfonijskom orkestru.[1]

Notni zapis mu je najčešće pisan za oktavu više nego što zvuči kako bi se izbjeglo pretjerano korištenje pomoćnih crtica. Kontrabas je jedini moderni gudači instrument štiman u čistim kvartama umjesto u čistim kvintama, a žice se obično štimaju na E1, A1, D2 i G2. Točno podrijetlo instrumenta još je stvar rasprave jer su učenjaci podijeljeni između obitelji viola (gamba) i violinske obitelji.

Kontrabas je standardni član žičanog orkestralnog dijela, kao i koncertnih sastava, stoga je u zapadnoj klasičnoj glazbi istaknut u koncertima (concerto), kao solist ili u komornoj glazbi. Bas se koristi i u mnogim drugim žanrovima, poput jazza, bluesa i rock & rolla, rockabillyja, psychobillyja, countryja, bluegrassa, tanga i u mnogim vrstama narodne glazbe.

Kontrabas se svira ili gudalom (arco) ili trzanjem žica prstima (pizzicato). U orkestralnom repertoaru i u tango glazbi, primjenjuju se oba načina. U jazzu, bluesu i rockabillyju, pizzicato je norma. Klasična glazba koristi samo prirodan zvuk kojeg instrument akustično proizvodi, kao i tradicionalni bluegrass. U jazzu, bluesu i srodnim žanrovima, bas se uglavnom ozvučuje pojačalom i zvučnicima.

Vanjske poveznice


Nedovršeni članak Kontrabas koji govori o glazbenim instrumentima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Kontrabas", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Music

3d,printed,3dprinting,3dprint,music,song,dvd,dcrom,schellak,top hit