powered by CADENAS

Social Share

Noga (7771 views - Basics)

Noge su donji ekstremiteti na tijelima čovjeka ili životinja koji nose masu tijela te pomažu u održavanju uspravnog položaja i stabilnosti tijela prilikom kretanja. Javljaju se u svim u slučajevima u jednom ili više pari čija je osnovna podjela na: bipede (ljudi, ptice; bipedalizam), kvadrupede (mnogobrojni sisavci, gušteri, reptili), centipede (razni insekti) i milipede. Noga je sačinjena od jednog ili više segmenata i omotana mišićima, što joj omogućava pokretljivost. Kod brojnih životinja, stopalo je odvojeni organ na završnom dijelu noge. Nedovršeni članak Noga koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Noga

Noga

Noga

Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 (Kersti 18:04, 18 January 2007 (UTC)).

Noge su donji ekstremiteti na tijelima čovjeka ili životinja koji nose masu tijela te pomažu u održavanju uspravnog položaja i stabilnosti tijela prilikom kretanja. Javljaju se u svim u slučajevima u jednom ili više pari čija je osnovna podjela na: bipede (ljudi, ptice; bipedalizam), kvadrupede (mnogobrojni sisavci, gušteri, reptili), centipede (razni insekti) i milipede.

Noga je sačinjena od jednog ili više segmenata i omotana mišićima, što joj omogućava pokretljivost. Kod brojnih životinja, stopalo je odvojeni organ na završnom dijelu noge.


Nedovršeni članak Noga koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Noga", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Basics

3d,cad,model,library,download,drawing,step,cad blocks,basics,university,highschool,college,grammer school,statistics,3dprinted