powered by CADENAS

Social Share

Diskobol (11446 views - History & Epochal Times)

Diskobol (grčki: Diskobulos) je motiv bacača diska, starogrčkog atletičara. Često se koristio u likovnoj umjetnosti. Motiv je prikazivan na grčkim vazama, novcu, reljefima i kipovima. Najpoznatiji je svakako kip grčkog kipara Mirona iz sredine 5. st. pr. Kr. Danas je sačuvan u više mramornih kopija iz rimskih vremena. Brončani original vjerojatno je bez potpornja još uvjerljivije izražavao zamah atletskog tijela. To "klasično" rješenje nije više nitko pokušao nadmašiti. Kip je uzoran primjer za umjetnikov izbor "odlučujućeg" trenutka. To je kratak zastoj između snažnog uzmaha koji ruku s diskom dovodi u najviši položaj i zamaha kojim će ga naglo ispustiti i baciti u daljinu. Nasilni trzaj torza dovodi ruke u istu liniju s nogama u pokretu, što je čini figurom u savršenoj ravnoteži u pokretu. Umjetnik s pravom smatra taj trenutak najkarakterističnijim u složenoj radnji bacanja diska. Diskobol očituje težnju, prisutnu još od početka klasičnog razdoblja, da se postigne likovni prikaz koji će izražavati najveću mjeru ne samo atletske napregnutosti nego i pokreta u odvijanju.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Diskobol

Diskobol

Diskobol
Diskobol
Miron, oko 450. pr. Kr.
Rimska mramorna kopija
prema grčkom originalu u bronci,
Prirodna veličina
Museo delle Terme, Rim
Portal: Likovna umjetnost

Diskobol (grčki: Diskobulos) je motiv bacača diska, starogrčkog atletičara. Često se koristio u likovnoj umjetnosti. Motiv je prikazivan na grčkim vazama, novcu, reljefima i kipovima.

Diskobol s atičke plitice iz oko 490. pr. Kr.

Najpoznatiji je svakako kip grčkog kipara Mirona iz sredine 5. st. pr. Kr. Danas je sačuvan u više mramornih kopija iz rimskih vremena. Brončani original vjerojatno je bez potpornja još uvjerljivije izražavao zamah atletskog tijela. To "klasično" rješenje nije više nitko pokušao nadmašiti. Kip je uzoran primjer za umjetnikov izbor "odlučujućeg" trenutka. To je kratak zastoj između snažnog uzmaha koji ruku s diskom dovodi u najviši položaj i zamaha kojim će ga naglo ispustiti i baciti u daljinu. Nasilni trzaj torza dovodi ruke u istu liniju s nogama u pokretu, što je čini figurom u savršenoj ravnoteži u pokretu. Umjetnik s pravom smatra taj trenutak najkarakterističnijim u složenoj radnji bacanja diska.

Diskobol očituje težnju, prisutnu još od početka klasičnog razdoblja, da se postigne likovni prikaz koji će izražavati najveću mjeru ne samo atletske napregnutosti nego i pokreta u odvijanju.

Brončani Diskobol iz botaničkog vrta u Kopenhagenu u Danskoj je vjerniji prikaz Mironovog originala bez rimskih dodataka poput drveta koje pridržava atletinu nogu.

Poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Diskobol


This article uses material from the Wikipedia article "Diskobol", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

History & Epochal Times

3D,model,library,rendering,Inca,Maya,Egypt,Pyramids,Bible, Quoran,Gizeh,Greek,Ancient,Medival Times, Stone Age