powered by CADENAS

Social Share

Plod (12844 views - Food Drinks Beverages)

Plod (lat. fructus) u botanici je reproduktivni organ kritosjemenjača koji se nakon oplodnje razvija iz plodnice, a sastoji se od sjemenke i usplođa. Usplođe se često se sastoji od tri sloja : Vanjski sloj ili eksokarp (grč. egzo = izvan) Srednji sloj ili mezokarp (grč. mesos = sredina) Unutarnji sloj ili endokarp (grč. endonym = iznutra) Plodovi i sjemenke mogu se prenositi i rasprostirati na različite načine. Autohorija je rasprostiranje putem mehanizama unutar same biljke. Alohorija je raspostiranje putem vanjskih čimbenika, npr. putem vode (hidrohorija), vjetra (anemohorija), životinja (zoohorija), čovjeka (antropohorija), mrava (mirmekohorija), ptica (ornitohorija) i dr.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Plod

Plod

Plod
Ovo je glavno značenje pojma Plod. Za fetus, pogledajte Plod (medicina).

Plod (lat. fructus) u botanici je reproduktivni organ kritosjemenjača koji se nakon oplodnje razvija iz plodnice, a sastoji se od sjemenke i usplođa.

Usplođe se često se sastoji od tri sloja [1]:

  • Vanjski sloj ili eksokarp (grč. egzo = izvan)
  • Srednji sloj ili mezokarp (grč. mesos = sredina)
  • Unutarnji sloj ili endokarp (grč. endonym = iznutra)

Plodovi i sjemenke mogu se prenositi i rasprostirati na različite načine. Autohorija je rasprostiranje putem mehanizama unutar same biljke. Alohorija je raspostiranje putem vanjskih čimbenika, npr. putem vode (hidrohorija), vjetra (anemohorija), životinja (zoohorija), čovjeka (antropohorija), mrava (mirmekohorija), ptica (ornitohorija) i dr.

  1. Dr. Božo Krajnčič. Botanika: Razvojna in funkcionalna morfologija z anatomijo. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Katedra za aplikativno botaniko, ekologijo in fiziologijo rastlin, Biotehniška fakulteta. ISBN 978-961-251-026-8.


Nedovršeni članak Plod koji govori o biljkama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Plod", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Food Drinks Beverages

food,liquor,alcohol,drink,beverage,coke