powered by CADENAS

Social Share

Rajčica (12351 views - Food Drinks Beverages)

Rajčica (česti nazivi paradajz, pomidor; Solanum lycopersicum) jednogodišnja biljka iz por. pomoćnica (Solanaceae); potječe iz Južne Amerike; uzgaja se u toplijim dijelovima svih kontinenata radi jestivih plodova koji se upotrebljavaju svježi, kuhaju, konzerviraju ili prerađuju.. Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, jabučica. Jedna vrsta voća za koju neki smatraju da je povrće.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Rajčica

Rajčica

»rajčice« preusmjerava ovamo. Za ptice, pogledajte rajske ptice.
Rajčica

S. lycopersicum
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Podrazred: Asteridae
Red: Solanales
Porodica: Solanaceae
Rod: Solanum
Vrsta: S. lycopersicum
Dvojno ime
Solanum lycopersicum
L.
Područje života

Rajčica (česti nazivi paradajz, pomidor; Solanum lycopersicum) jednogodišnja biljka iz por. pomoćnica (Solanaceae); potječe iz Južne Amerike; uzgaja se u toplijim dijelovima svih kontinenata radi jestivih plodova koji se upotrebljavaju svježi, kuhaju, konzerviraju ili prerađuju.[1]. Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, jabučica. Jedna vrsta voća za koju neki smatraju da je povrće.

Opis biljke

Dlakava i ljepljiva biljka naraste otprilike 1 metar, listovi su rascijepani, listići dugoljasti. Žuti cvjetovi skupljeni su u grozdove, plodovi su u početku zeleni, a sazrijevanjem poprimaju tamnocrvenu boju. Današnjim uzgojem dobilo se sorte rajčica raznih oblika i boja.

Povijest i rasprostranjenost

Rajčica potječe iz Južne Amerike. Imala je male sočne plodove. U Europu je uvezena 1493., a prvi ju je opisao liječnik i botaničar Mattioli 1554. godine.

Ljekovito djelovanje

Ljekovito djelovanje nalazi se prije svega u plodovima, koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova, olakšava probavu.

Preporučuje se u dijetama oboljelih od reumatičnih oboljenja, gihta, te srčanih i bubrežnih bolesti.

Oprez je potreban radi alkaloida solanina, prirodnog pesticida/fungicida, koji je i za ljude otrovan. Solanin je prisutan i u drugim pomoćnicama, a posebno u krumpiru.

  1. Rajčica Hrvatska enciklopedija (pristupljeno 14. kolovoza 2016.)

Vanjske poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Rajčica.
Wikivrste imaju podatke o: Solanum lycopersicum


Nedovršeni članak Rajčica koji govori o biljkama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Rajčica", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Food Drinks Beverages

food,liquor,alcohol,drink,beverage,coke