powered by CADENAS

Social Share

Iluzionizam (8054 views - Science Fiction - Fantasy - Cartoon)

Iluzionizam (čarobnjaštvo, opsjenarstvo) je stvaranje ili korištenje iluzija radi izokretanja stvarnosti; "artistička" disciplina koju izvode mađioničari (iluzionisti) mahom u cirkusima i varijeteima, danas i na TV. Začinje se uz magiju, kada se osjetnim varkama, vještim trikovima i psihološkim sugestijama postižu efekti znakova i poruka od strane demona i bogova, poslije i ikona svetaca i sl. Radi postizanja čudesnih efekata i zabavljanja publike koriste se i znanstvena dostignuća. Poznati iluzionistički postupci su: penjanje uz konopac (indijski fakiri), lebđenje bez uporišta, zečevi iz šešira, obezglavljeni čovjek koji govori, "prepiljena" i ponovno sastavljena žena (Buatier de Kolta), izlazak iz zakračunatog i potopljenog kaveza (Houdini), sve do prolaska kroz Kineski zid (David Copperfield).
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Iluzionizam

Iluzionizam

Iluzionizam

Iluzionizam (čarobnjaštvo, opsjenarstvo) je stvaranje ili korištenje iluzija radi izokretanja stvarnosti; "artistička" disciplina koju izvode mađioničari (iluzionisti) mahom u cirkusima i varijeteima, danas i na TV.

Začinje se uz magiju, kada se osjetnim varkama, vještim trikovima i psihološkim sugestijama postižu efekti znakova i poruka od strane demona i bogova, poslije i ikona svetaca i sl.

Radi postizanja čudesnih efekata i zabavljanja publike koriste se i znanstvena dostignuća. Poznati iluzionistički postupci su:

  • penjanje uz konopac (indijski fakiri),
  • lebđenje bez uporišta,
  • zečevi iz šešira,
  • obezglavljeni čovjek koji govori,
  • "prepiljena" i ponovno sastavljena žena (Buatier de Kolta),
  • izlazak iz zakračunatog i potopljenog kaveza (Houdini), sve do
  • prolaska kroz Kineski zid (David Copperfield).

PovezniceThis article uses material from the Wikipedia article "Iluzionizam", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Science Fiction - Fantasy - Cartoon

3d,starwars,startreck,odysee 2000,science fiction,future,movie, superman,batman,south gate,superhero,harry potter,knight rider,cartoon,comic