powered by CADENAS

Social Share

F-16 Fighting Falcon (18279 views - Transportation - Air Water Earth)

F-16 Fighting Falcon je američki višenamjenski borbeni zrakoplov četvrte generacije. Njegova iznimna prilagodljivost se smatra jednim od glavnih razloga što je uspješno izvezen u 24 zemlje. Također se smatra jednim od najsigurnijih lovaca na svijetu. F-16 je i najuspješniji izvozni lovac zapada, s preko 4.000 proizvedenih zrakoplova. Proizvodnja za USAF-a je završena, ali se i dalje grade novi zrakoplovi za izvoz. U početku je bio osmišljen kao laki dnevni lovac, a njegova evolucija u vrhunski borbeni zrakoplov sposoban napasti sve mete u zraku i na zemlji širokim rasponom oružja i pametnih bombi u svako doba dana i noći i u svim vremenskim uvjetima je jedna od najzanimljivijih priča o razvoju u povijest zrakoplovstva. U srži, F-16 je lovac za blisku zračnu borbu. Bio je prvi zapadni lovac s fly by wire (FBW) sustavom upravljanja, zbog čega su ga u početku zvali 'električni mlažnjak'. Ostale inovacije koje je uveo Viper, kako ga zovu piloti, uključuju kapljičasti oblik pilotske kabine bez okvira u vidnom polju radi bolje preglednosti, upravljačka palica na desnoj strani radi lakšeg upravljanja pod velikim g-silama i sjedalo nagnuto unazad kako bi pilot lakše podnosio g-sile.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon
Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon
F-16C leti iznad oblaka
Opći podaci
Tip Višenamjenski lovac
Proizvođač Lockheed Martin, General Dynamics
Probni let 2. veljače 1974.
Uveden u uporabu 17. kolovoza 1978.
Status U uporabi
Prvotni korisnik Ratno zrakoplovstvo SAD-a
Izrael
Turska
Egipat
Broj primjeraka ~4.200
Pojedinačna cijena $14,6 milijuna (F-16A/B)
$18,8 milijuna (F-16C/D)
Portal: Zrakoplovstvo

F-16 Fighting Falcon je američki višenamjenski borbeni zrakoplov četvrte generacije. Njegova iznimna prilagodljivost se smatra jednim od glavnih razloga što je uspješno izvezen u 24 zemlje. Također se smatra jednim od najsigurnijih lovaca na svijetu. F-16 je i najuspješniji izvozni lovac zapada, s preko 4.000 proizvedenih zrakoplova. Proizvodnja za USAF-a je završena, ali se i dalje grade novi zrakoplovi za izvoz. U početku je bio osmišljen kao laki dnevni lovac, a njegova evolucija u vrhunski borbeni zrakoplov sposoban napasti sve mete u zraku i na zemlji širokim rasponom oružja i pametnih bombi u svako doba dana i noći i u svim vremenskim uvjetima je jedna od najzanimljivijih priča o razvoju u povijest zrakoplovstva.

U srži, F-16 je lovac za blisku zračnu borbu. Bio je prvi zapadni lovac s fly by wire (FBW) sustavom upravljanja, zbog čega su ga u početku zvali 'električni mlažnjak'. Ostale inovacije koje je uveo Viper, kako ga zovu piloti, uključuju kapljičasti oblik pilotske kabine bez okvira u vidnom polju radi bolje preglednosti, upravljačka palica na desnoj strani radi lakšeg upravljanja pod velikim g-silama i sjedalo nagnuto unazad kako bi pilot lakše podnosio g-sile.

Dizajn

Kao višenamjenski taktički lovac, F-16 je opremljen topom 20mm M61 Vulcan u lijevom korijenu krila te s barem dva Aim-9 Sidewinder projektila kratkog dometa, po jedan na nosačima koji se nalaze na vrhu oba krila. Ispod svakog krila su tri podvjesne točke na kojima se može nositi širok raspon projektila zrak-zrak i zrak-zemlja te nenavođenih raketa i bombi, uključujući i pametne bombe. Razvijen da bude jeftina okosnica ratnog zrakoplovstva. Iako jednostavniji i lakši od svojih prethodnika, upotrebom napredne elektronike i aerodinamičkih rješenja uključujući i FBW sustav zrakoplov ima vrlo dobru pokretljivost i osobine te može letjeti i po danu i po noći.

Operativna uporaba

Podrobniji članak o temi: Korisnici F-16 Fighting Falcona u svijetu

Tehničke karakteristike

Osnovne karakteristike

Letne karakteristike

  • najveća brzina: 2.414 km/h (preko Mach 2)
  • ekonomska brzina: 800 km/h
  • dolet: 4.220 km
    • borbeni dolet: 550 km
  • brzina penjanja: 254 m/s
  • najveća visina leta: 18.000+ m
  • omjer potisak/težina: 1,095
  • specifično opterećenje krila: 430 kg/m2
  • motor: 1× F110-GE-100 turbomlazni motor s dodatnim izgaranjem


This article uses material from the Wikipedia article "F-16 Fighting Falcon", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Transportation - Air Water Earth

3D,CAD,Model,Libary,Railway, Train, Ship, Marine, Submarine, Automotive, Locomotive, Bike, Car, Formula 1, Space, Aircraft, Aerospace, Satelite, Automobile, Yacht