powered by CADENAS

Social Share

Usne (8982 views - Human)

Usne (lat. "labia oris") dio su usne šupljine koje čine njen prednji dio i prekrivaju dio gornjeg i donjeg zubnog luka. Razlikuju se gornja i donja usna koje ograničavaju tzv. usni otvor – početni dio probavnog trakta. Na svakoj usni nalaze se: prednja strana, stražnja strana i slobodan rub. Prednja strana usana je prekrivena kožom. Prednji dio gornje usne se prostire do nosne piramide i nosno-usnog žlijeba, a u njenom središnjem dijelu nalazi se žlijeb pod imenom filtrum. Prednji dio donje usne je ograničen bradno-usnim žlijebom koji ga odvaja od kože brade. Posljednji rub prekriven je sluzokožom koja predstavlja dio oralne sluzokože. Ispod nje je smješten podsluzokožni sloj koji sadrži rastresito vezivno tkivo i male pljuvačne žlijezde. Mišićni dio uglavnom je sastavljen iz vlakana kružnog mišića usana. Arterije potječu iz gornje i donje arterije usana, dok se vene ulijevaju u vene lica. Živci za muskulaturu usana grane su živca lica, dok su senzitivni živci grane infraorbitalnog i bradnog živca. Čovjek pomoću usana izmjenjuje poljupce. Usne zimi mogu ispucati pa se mažu zaštitnim sredstvom. Žene na usne stavljaju ruž za usne, olovku za usne i sjajilo prilikom šminkanja. Kirurški je moguće povećati usne.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Usne

Usne

Usne

Usne (lat. "labia oris") dio su usne šupljine koje čine njen prednji dio i prekrivaju dio gornjeg i donjeg zubnog luka. Razlikuju se gornja i donja usna koje ograničavaju tzv. usni otvor – početni dio probavnog trakta. Na svakoj usni nalaze se: prednja strana, stražnja strana i slobodan rub.

Prednja strana usana je prekrivena kožom. Prednji dio gornje usne se prostire do nosne piramide i nosno-usnog žlijeba, a u njenom središnjem dijelu nalazi se žlijeb pod imenom filtrum. Prednji dio donje usne je ograničen bradno-usnim žlijebom koji ga odvaja od kože brade.

Posljednji rub prekriven je sluzokožom koja predstavlja dio oralne sluzokože. Ispod nje je smješten podsluzokožni sloj koji sadrži rastresito vezivno tkivo i male pljuvačne žlijezde. Mišićni dio uglavnom je sastavljen iz vlakana kružnog mišića usana.

Arterije potječu iz gornje i donje arterije usana, dok se vene ulijevaju u vene lica. Živci za muskulaturu usana grane su živca lica, dok su senzitivni živci grane infraorbitalnog i bradnog živca.

Čovjek pomoću usana izmjenjuje poljupce. Usne zimi mogu ispucati pa se mažu zaštitnim sredstvom. Žene na usne stavljaju ruž za usne, olovku za usne i sjajilo prilikom šminkanja. Kirurški je moguće povećati usne.
This article uses material from the Wikipedia article "Usne", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Human

3D