powered by CADENAS

Social Share

Laokontova skupina (21440 views - Art Styles - Art Movements)

Laokontova skupina je jedna od rijetkih kasnih primjera helenističke skulpture u grupi koja predstavlja Trojanskog svećenika Laokonta i njegova dva sina u trenutku dok se bore s Posejdonovom morskom zmijom. Cik-cak pokreti i napetost ljudskih tijela je uokvirena zmijom koja se uvija oko njih. Skulptura u pokretu je u duhu helenističkog ukusa sa nasilnim prikazima. Premda nevjerojatnog majstorstva izrade, kompozicija ove slobodno stojeće skupine je piramidalna i napravljena za gledanje samo sprijeda. Smrt Laokonta i njegova sina u zagrljaju zmije prikazali su umjetnici bogatstvom pokreta bez izrazite reljefne dubine; takva suzdržanost odgovarala je augostovskom idealu. Tako je i spašavanje drugog Laokontovog sina više naznačeno njegovim stavom nego radnjama. Kao autore Plinije Stariji navodi Hagesandra, Polidora i Atanadora s Roda. Oni su pripadali umjetničkoj obitelji koja je generacijama bila umjetnički plodna. Laokontova smrt i razaranje Troje važni su događaji u mitskoj priči o osnivanju Rima, pa ih i Vergilije opisuje u Eneidi koja je nastala nekako u isto vrijeme kao i ova skulptura.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Laokontova skupina

Laokontova skupina

Laokontova skupina
Laokontova skupina
Hagesandr, Polidor i
Atanador s Roda
, oko 25. pr. Kr.
mramor, 1,84 m
Vatikanski muzeji, Rim
Portal: Likovna umjetnost

Laokontova skupina je jedna od rijetkih kasnih primjera helenističke skulpture u grupi koja predstavlja Trojanskog svećenika Laokonta i njegova dva sina u trenutku dok se bore s Posejdonovom morskom zmijom.

Cik-cak pokreti i napetost ljudskih tijela je uokvirena zmijom koja se uvija oko njih. Skulptura u pokretu je u duhu helenističkog ukusa sa nasilnim prikazima. Premda nevjerojatnog majstorstva izrade, kompozicija ove slobodno stojeće skupine je piramidalna i napravljena za gledanje samo sprijeda.

Smrt Laokonta i njegova sina u zagrljaju zmije prikazali su umjetnici bogatstvom pokreta bez izrazite reljefne dubine; takva suzdržanost odgovarala je augostovskom idealu. Tako je i spašavanje drugog Laokontovog sina više naznačeno njegovim stavom nego radnjama.

Detalj skulpture s portretom Laokonta.

Kao autore Plinije Stariji navodi Hagesandra, Polidora i Atanadora s Roda. Oni su pripadali umjetničkoj obitelji koja je generacijama bila umjetnički plodna.

Laokontova smrt i razaranje Troje važni su događaji u mitskoj priči o osnivanju Rima, pa ih i Vergilije opisuje u Eneidi koja je nastala nekako u isto vrijeme kao i ova skulptura.

Poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Laokontova skupina


This article uses material from the Wikipedia article "Laokontova skupina", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Art Styles - Art Movements

3D - 3D Model - 3D CAD - 3D Library - Steampunk Bauhaus Jugendstil Klassizismus Art Nouveau Modern Art AvantGarde Cubism Kubismus