powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Aritmetika (7746 views - Basics)

Aritmetika je grana matematike koja proučava računske operacije s brojevima. Dolazi od grčke riječi arithmetike, koja se sastoji od riječi: arithmos (broj) i techne (umijeće). Četiri su osnovne računske operacije: zbrajanje oduzimanje množenje i dijeljenje, koje djeca uče u osnovnoj školi.Naprednije aritmetičke operacije su najjednostavnije potenciranje -kvadriranje i potenciranje (svode se na množenje broja sa samim sobom) i korjenovanje (nešto složeniji postupak). U aritmetici poštujemo redoslijed izvođenja računskih operacija. Ako zagradama nije određen redoslijed operacija, množenje i dijeljenje imaju prednost u odnosu na oduzimanje i zbrajanje. Aritmetika prirodnih, cijelih, racionalnih (u obliku razlomaka) i realnih brojeva (koji imaju decimale) obično se uči u osnovnoj školi. Ipak, većina odraslih oslanja se na kalkulatore, računala ili abakuse kako bi izračunala rezultat aritmetičke operacije. Pojam "aritmetika" koristi se i za temeljnu teoriju brojeva; u tom kontekstu se pojavljuju i osnovni teorem aritmetike i aritmetičke funkcije. Nedovršeni članak Aritmetika koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Aritmetika

Aritmetika

Aritmetika je grana matematike koja proučava računske operacije s brojevima. Dolazi od grčke riječi arithmetike, koja se sastoji od riječi: arithmos (broj) i techne (umijeće).

Četiri su osnovne računske operacije:

Naprednije aritmetičke operacije su najjednostavnije potenciranje -kvadriranje i potenciranje (svode se na množenje broja sa samim sobom) i korjenovanje (nešto složeniji postupak). U aritmetici poštujemo redoslijed izvođenja računskih operacija. Ako zagradama nije određen redoslijed operacija, množenje i dijeljenje imaju prednost u odnosu na oduzimanje i zbrajanje.

Aritmetika prirodnih, cijelih, racionalnih (u obliku razlomaka) i realnih brojeva (koji imaju decimale) obično se uči u osnovnoj školi. Ipak, većina odraslih oslanja se na kalkulatore, računala ili abakuse kako bi izračunala rezultat aritmetičke operacije.

Pojam "aritmetika" koristi se i za temeljnu teoriju brojeva; u tom kontekstu se pojavljuju i osnovni teorem aritmetike i aritmetičke funkcije.
Nedovršeni članak Aritmetika koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Aritmetika", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Basics

3d,cad,model,library,download,drawing,step,cad blocks,basics,university,highschool,college,grammer school,statistics,3dprinted