powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Južna polutka (10365 views - Nature & Plants)

Južna polutka ili južna hemisfera je onaj dio Zemljine kugle koji se nalazi južno od ekvatora. Astronomsko ljeto ovdje traje od prosinca do veljače, a zima od lipnja do kolovoza, dakle suprotno od sjeverne polutke. Južna polutka ima puno manje kopnenih površina od sjeverne, i zbog toga ju često nazivaju još i vodena hemisfera. Na južnoj polutci nalaze se južni dijelovi Južne Amerike i Afrike, veći dio Indonezije kao i Australija i Novi Zeland te manji otočići u Tihom oceanu. Osim toga, sunce se na južnoj polutki kreće s istoka na zapad preko sjevera, a ne preko juga kao na sjevernoj.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Južna polutka

Južna polutka

Južna polutka

Licensed under Creative Commons Attribution 2.0 (Sean Baker ( Marvin01 | talk )).

Južna polutka ili južna hemisfera je onaj dio Zemljine kugle koji se nalazi južno od ekvatora.

Astronomsko ljeto ovdje traje od prosinca do veljače, a zima od lipnja do kolovoza, dakle suprotno od sjeverne polutke.

Južna polutka ima puno manje kopnenih površina od sjeverne, i zbog toga ju često nazivaju još i vodena hemisfera. Na južnoj polutci nalaze se južni dijelovi Južne Amerike i Afrike, veći dio Indonezije kao i Australija i Novi Zeland te manji otočići u Tihom oceanu.

Osim toga, sunce se na južnoj polutki kreće s istoka na zapad preko sjevera, a ne preko juga kao na sjevernoj.This article uses material from the Wikipedia article "Južna polutka", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Nature & Plants

3d,model,rendering,library,tree,bush,flower,landscape,design,architecure,plant