powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Arktik (10429 views - Nature & Plants)

Arktik je područje oko Sjevernog pola Zemlje. Jedan od užih kriterija je taj koji u Arktik svrstava ono ozemlje i pomorje koje se nalazi unutar srpanjske izoterme od 10°C. Antarktika (od anti-arktik) je kontinent na Zemljinom Južnom polu. Arktik uključuje dijelove država Rusije i Kanade, zatim područja Aljaske, Grenlanda, Islanda, Laponije, Svalbarda te Arktički ocean. Arktik nije kontinent gledano po kriteriju jedinstvenosti kopnene mase. Unatoč tome, nije rijetkost da ga se naziva "kontinentom". Tada se u njega ne svrstavaju područja sjevernoameričke, europske i azijske glavne kontinentalne mase.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Arktik

Arktik

Arktik

Arktik je područje oko Sjevernog pola Zemlje. Jedan od užih kriterija je taj koji u Arktik svrstava ono ozemlje i pomorje koje se nalazi unutar srpanjske izoterme od 10°C.

Antarktika (od anti-arktik) je kontinent na Zemljinom Južnom polu.

Arktik uključuje dijelove država Rusije i Kanade, zatim područja Aljaske, Grenlanda, Islanda, Laponije, Svalbarda te Arktički ocean.

Arktik nije kontinent gledano po kriteriju jedinstvenosti kopnene mase. Unatoč tome, nije rijetkost da ga se naziva "kontinentom". Tada se u njega ne svrstavaju područja sjevernoameričke, europske i azijske glavne kontinentalne mase.

Istraživanje Arktika

Podrobniji članak o temi: Istraživanje Arktika

Već su antički pomorci, Feničani koji su išli na daleka putovanja, znali da se visoko na sjeveru s one strane skandinavskih zemalja more pretvara u nešto neugodno: u vodenu površinu punu bjelih plovećih brda koja polako prelazi u čvrstu ledenu površinu. Taj su kraj svijeta smatrali rubom Zemlje. Na plovidbama prema sjeveru raniji pomorci držali su se Sjevernjače - svijetle zvjezde u zviježđu Malog medvjeda.

Grci su to zvježđe zvali Arktos, a zemlja Velikog medvjeda od tada se naziva Arktik. Arktik je golemi ravni ledeni brijeg koji se nalazi na Sjevernom ledenom moru. Konačni dokaz za to dala je američka atomska podmornica Nautilus 1958 god. koja je prvi put zaronila ispod Sjevernog pola. Pritom je prevalila udaljenost od gotovo 3 tisuće kilometara. Arktički ledeni oklop iznad mora obuhvaća oko 22 milijuna četvornih kilometara. Do Arktika sežu sjeverna podrčja Europe, Sjeverne Amerike i Sjeverne Azije.This article uses material from the Wikipedia article "Arktik", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Nature & Plants

3d,model,rendering,library,tree,bush,flower,landscape,design,architecure,plant