powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Hawker Hurricane (11048 views - Transportation - Air Water Earth)

Hawker Hurricane je britanski lovački jednokrilac jednosjed. Prvi let prototipa bio je 6. studenog 1935., a prva inačica Mk1 uzletjela je 12. listopada 1937. U prosincu iste godine počela je i isporuka. Hurricane je jedan od najuspješnijih zrakoplova u Drugom svjetskom ratu. Iako u sjeni favoriziranog Spitfire-a Hurricane je glavni pobjednik u Bitki za Britaniju. U to vrijeme RAF je imao 32 eskadrile Hurricane zrakoplova u usporedbi s 19 eskadrila Spitfirea. U originalnom dizajnu Hurricane je imao četiri mitraljeza ugrađena u trup s ispaljivanjem metaka kroz propeler. Imao je i izuzetne manevarske sposobnosti. Hurricane je dosljedno slijedio svaku inovaciju tog doba. Ugrađeni su navigacijski instrumenti za noćno letenje. Ispod trupa ugrađen je dodatni vertikalni stabilizator radi sprječavanja neželjenog okretanja oko uzdužne osi. Mitraljezi su premješteni u krila, po četiri sa svake strane. Ugradnjom propelera promjenjivog koraka mogao je brže uzletjeti i penjati. Promjene koje su slijedile odnosile su se uglavnom na vrstu motora i propelera.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


  

Hawker Hurricane

Hawker Hurricane

Hawker Hurricane
Hawker Hurricane
Opći podaci
Tip Lovac
Dizajn Sydney Camm
Probni let 6. studenog 1935.
Uveden u uporabu 1937.
Status Povučen
Prvotni korisnik RAF
Broj primjeraka ~14.000
Portal: Zrakoplovstvo

Hawker Hurricane je britanski lovački jednokrilac jednosjed. Prvi let prototipa bio je 6. studenog 1935., a prva inačica Mk1 uzletjela je 12. listopada 1937. U prosincu iste godine počela je i isporuka.

Hurricane je jedan od najuspješnijih zrakoplova u Drugom svjetskom ratu. Iako u sjeni favoriziranog Spitfire-a Hurricane je glavni pobjednik u Bitki za Britaniju. U to vrijeme RAF je imao 32 eskadrile Hurricane zrakoplova u usporedbi s 19 eskadrila Spitfirea.

U originalnom dizajnu Hurricane je imao četiri mitraljeza ugrađena u trup s ispaljivanjem metaka kroz propeler. Imao je i izuzetne manevarske sposobnosti. Hurricane je dosljedno slijedio svaku inovaciju tog doba. Ugrađeni su navigacijski instrumenti za noćno letenje. Ispod trupa ugrađen je dodatni vertikalni stabilizator radi sprječavanja neželjenog okretanja oko uzdužne osi. Mitraljezi su premješteni u krila, po četiri sa svake strane. Ugradnjom propelera promjenjivog koraka mogao je brže uzletjeti i penjati. Promjene koje su slijedile odnosile su se uglavnom na vrstu motora i propelera.

Tehničke karakteristike (Hurricane Mk.IIC)

Osnovne karakteristike

 • dužina: 9,84 m
 • raspon krila: 12,19 m
 • površina krila: 23,92 m2
 • visina: 4,0 m
 • masa zrakoplova: 3.480 kg
 • maksimalna masa uzlijetanja: 3.950 kg

Letne karakteristike

 • najveća brzina: 547 km/h
 • dolet: 965 km
 • brzina penjanja: 14,1 m/s
 • najveća visina leta: 10.970 m
 • omjer potisak/težina: 0,25 kW/kg
 • specifično opterećenje krila: 121.9 kg/m2
 • motor: 1 x Rolls-Royce Merlin XX

Naoružanje

 • naoružanje: Top: 4 x 20 mm Hispano Mk II
Bombe: 2 × 110 kg ili 500 l230 kg

Vanjske poveznice

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Hawker Hurricane


This article uses material from the Wikipedia article "Hawker Hurricane", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Transportation - Air Water Earth

3D,CAD,Model,Libary,Railway, Train, Ship, Marine, Submarine, Automotive, Locomotive, Bike, Car, Formula 1, Space, Aircraft, Aerospace, Satelite, Automobile, Yacht