powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Survival horror (10052 views - Game & Play & Gamification)

Survival horror (u doslovnom prijevodu "horor preživljavanja") je žanr videoigara u kojemu vodite jednog lika i pokušavate preživjeti u rigoroznim uvjetima. Element straha je sveprisutan. Igre znaju biti teške u pogledu akcije i rješavanja raznih zagonetki. Grafički su prevladavale prerendirane pozadine rađe nego 3D (radi većeg realizma). Krvi često bude naveliko i naširoko, kao i mnogo nasilnih i morbidnih prizora, stoga se ne preporučuje mlađim igračima, niti onima sa slabim srcem. Neke igre su čak i zabranjene u pojedinim državama.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Survival horror

Survival horror

Survival horror (u doslovnom prijevodu "horor preživljavanja") je žanr videoigara u kojemu vodite jednog lika i pokušavate preživjeti u rigoroznim uvjetima. Element straha je sveprisutan. Igre znaju biti teške u pogledu akcije i rješavanja raznih zagonetki. Grafički su prevladavale prerendirane pozadine rađe nego 3D (radi većeg realizma). Krvi često bude naveliko i naširoko, kao i mnogo nasilnih i morbidnih prizora, stoga se ne preporučuje mlađim igračima, niti onima sa slabim srcem. Neke igre su čak i zabranjene u pojedinim državama.

Povijest Survival horrora

Smatra se da je prvi Survival horror bio Alone In The Dark. Iako nije bio pretežito uspješan, utemeljio je žanr i postavio osnove. Prvi uspješni Survival horror je bio Capcomov Resident Evil, izašao 1998. za Playstation. Za tadašnje vrijeme je imao izvrsnu grafiku, još uvijek dobru priču i predstavljao je veliki izazov igračima nenaviklim na žanr. Potaknuti uspjehom, ostali proizvođači su počeli raditi svoje više-manje uspješne uratke. RE je dugo držao prijestolje Survivala, do pojave jakog konkurenta: Konamijevog Silent Hill-a. RE se, umjesto hektolitrima krvi i mnogo akcije kao SH, koristio zastrašujućom atmosferom, a SH kompliciranom pričom i nadrealnim prizorima da bi držao igrača na konstantnoj napetosti. Od tada pa nadalje se svi horrori uspoređuju s RE i SH. Još uvijek se fanovi bore oko toga koji je bolji: RE ili SH, ali se sve svodi na isto: njihov uspjeh je ponovio rijetko koji horror (Fatal Frame).

RE i SH imaju više nastavaka, od kojih se ističu nadolazeći Resident Evil 4 za Gamecube i 2001. izašli Silent Hill 2 za PlayStation 2.

Kako se igra?

Glavni cilj igre, na kraju krajeva, je preživjeti. Pred vas se postavljaju različiti zadaci (npr. stići do reaktora i uključiti ga da bi mogli izaći iz zgrade i nastaviti prema izlazu iz grada), koji se nižu jedan po jedan, svaki sve teži. Da biste uspješno obavili zadatak, potrebno je ubijati neprijatelje, rješavati zagonetke i snalaziti se po prostoru.

Neprijatelji

Oni su vaša najveća prijetnja, često su zombiji, mutanti (RE) ili morbidna stvorenja (SH). U početku su slabije vrste, kasnije dolaze jače i otpornije. Znaju vas napasti u nezgodnom trenutku i dobro prestrašiti. Općenito, u ovakvim igrama je bolje bježati, skupljati zalihe i napasti tek kad ste 90% sigurni da ćete ih ubiti. Moguće ih je zaobići na otvorenim prostorima, ali u hodnicima nećete imati izbora. Ima letećih neprijatelja (znaju višestruko otežati put), a u SH4 neke je moguće samo omamiti.
Kada prijeđete lokaciju, zna vas dočekati boss (gazda) - neprijatelj jači (i ružniji) od običnih. Vrlo teški, svaki zahtijeva posebnu tehniku borbe. U RE3 glavni protivnik - Nemesis - vas pokušava ubiti više puta, a svaki put ima drugačiju tehniku (postaje skoro nepobjediv kada dobije bacač raketa, a na kraju igre ga morate pobijediti ogromnim laserom).
Oružja u Survival horroru su najčešće vatrena (pištolj je skoro uvijek prvo oružje u igri), korisna jer zadavaju štetu na daljinu. Bliska (melee) oružja su tu samo ako ostanete bez metaka u nezgodnoj situaciji, primjer bliski oružja: motorna pila, pneumatski čekić...

Zagonetke

Većina zagonetki je u stilu "pokupi-nađi-upotrijebi" (ključ-vrata-otključaj). Svaki predmet koji pokupite ima svoju funkciju koju morate otkriti i upotrijebiti ga na određenom mjestu. Kroz igru se skupljaju karte prostorija i razni dokumenti koji vam pomažu u odgonetavanju zagonetki i detaljnije objašnjavaju priču. Kompliciranije zagonetke se pojavljuju pri kraju igre, manje iskusni igrači često "zapnu" na takvim dijelovima. Nema ih puno, ali svaka će vas dobro namučiti.

Priča i likovi

Često je priča u stilu Hollywoodskog filma, za primjer ćemo uzeti RE. U RE-u ste zarobljeni u velikoj vili opkoljenoj zombijima, mutantima i raznim drugim stvorovima infestirani Virusom T, proizveden u tajnom laboratoriju Umbrella kompanije ispod vile. Morate saznati što se dogodilo i izaći živ iz kompleksa. Možete izabrati hoćete li voditi Jill Valentine ili Chrisa Redfielda tj., lakšu ili težu inačicu igre. Svaki lik ima svoj scenarij i radnju, tako da cijelu igru vidite kad odigrate s oba lika. Razgovori i važniji događaji su prikazani u animacijama filmske kvalitete. Ovakav stil radnje su pratili (i još prate) mnogi horrori.
SH je uveo upravo suprotno od radnje RE-a. On ima element nadnaravnoga, sa teško shvatljivom radnjom i duboko karakteriziranim likovima, za razliku od plošnih likova u RE-u. SH se može usporediti s filmom Jacob's Ladder i uspješnicama poznatog redatelja Davida Lyncha. SH dandanas nije potpuno raznjašnjen, ljubitelji diljem svijeta smišljaju teorije za objasniti radnju svih SH nastavaka.

Vidi još

Vanjske povezniceThis article uses material from the Wikipedia article "Survival horror", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Game & Play & Gamification

3d,model,playground,board games,computer,strategy,thinktank