powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Petrolej (9634 views - Transportation - Air Water Earth)

Petrolej (srednjovj. lat. petroleum < lat. petrae oleum: ulje iz stijene) je tekuća prirodna smjesa kapljevitih ugljikovodika koja se dobiva frakcijskom destilacijom nafte. Sadrži C5 i C6 ugljikovodike. Petrolej (točnije petroleter /petrol[ej] + eter/) je povijesni naziv za naftu. Laki petrolej koji služi kao gorivo za avionske motore naziva se kerozinom. Gasolin je vrsta petroleja,[nedostaje izvor] to je najlakši benzin, specifične težine 0,645 – 0,665; uglavnom pentan i heksan.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Petrolej

Petrolej

Petrolej (srednjovj. lat. petroleum < lat. petrae oleum: ulje iz stijene) je tekuća prirodna smjesa kapljevitih ugljikovodika koja se dobiva frakcijskom destilacijom nafte. Sadrži C5 i C6 ugljikovodike.

Petrolej (točnije petroleter /petrol[ej] + eter/) je povijesni naziv za naftu.

Laki petrolej koji služi kao gorivo za avionske motore naziva se kerozinom.

Gasolin je vrsta petroleja,[nedostaje izvor] to je najlakši benzin, specifične težine 0,645 – 0,665; uglavnom pentan i heksan.

Osobine i uporaba

Petrolej se destilira pri temperaturama 175 - 325 °C, pa se po svojstvima nalazi između benzina i dizelskog goriva (plinsko ulje). Vrelište mu je od 35 - 74°C, pa je lako zapaljiv.

Prije se je koristio kao jedino gorivo za rasvjetne svjetiljke, također i za grijanje i pogon vozila. Koristi se kao otapalo za masti i smole.


Nedovršeni članak Petrolej koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


IzvorThis article uses material from the Wikipedia article "Petrolej", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Transportation - Air Water Earth

3D,CAD,Model,Libary,Railway, Train, Ship, Marine, Submarine, Automotive, Locomotive, Bike, Car, Formula 1, Space, Aircraft, Aerospace, Satelite, Automobile, Yacht