powered by CADENAS

Social Share

Tipkovnica (19216 views - Consumer products)

Tipkovnica je skup tipaka koje su organizirane u jednu cjelinu, a njihova svrha je omogućiti slanje signala nekom stroju ili uređaju. Svaka tipka na tipkovnici obično ima jedinstvenu funkciju, ali u praksi zbog komfornosti operatera i praktičnosti, u izgradnji tipkovnice nekim tipkama dodjeljuje se više funkcija, a isto tako je moguće imati tipku s istom funkcijom na više mjesta. Tipkovnica je jedna od čestih ulaznih jedinica kod računala. Tipkovnicu čine slovnobrojčane tipke, funkcijske tipke, brojčane tipke, kontrolne tipke i navigacijske tipke. Neke tipkovnice imaju tipke pomoću kojih se može pristupiti nekoj datoteci, programu i sl. Tipkovnica se obično koristi za unošenje teksta, a također je jedna od glavnih uređaja za kontrolu likova u računalnim igrama, a uglavnom se koriste strelice ili slova W,A,S i D. Pored ostalog, tipkovnica se koristi i za zadavanje zapovijedi računalu. Primjerice, na nekim starijim inačicama Windowsa, pod Linuxom i MS-DOS-om kombinacijom tipaka Ctrl+Alt+Del računalo se može ponovno pokrenuti. Postoji puno različitih standarda za raspored simbola na tipkama.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Tipkovnica

Tipkovnica

Tipkovnica je skup tipaka koje su organizirane u jednu cjelinu, a njihova svrha je omogućiti slanje signala nekom stroju ili uređaju. Svaka tipka na tipkovnici obično ima jedinstvenu funkciju, ali u praksi zbog komfornosti operatera i praktičnosti, u izgradnji tipkovnice nekim tipkama dodjeljuje se više funkcija, a isto tako je moguće imati tipku s istom funkcijom na više mjesta. Tipkovnica je jedna od čestih ulaznih jedinica kod računala.

Tipkovnicu čine slovnobrojčane tipke, funkcijske tipke, brojčane tipke, kontrolne tipke i navigacijske tipke. Neke tipkovnice imaju tipke pomoću kojih se može pristupiti nekoj datoteci, programu i sl.

Tipkovnica se obično koristi za unošenje teksta, a također je jedna od glavnih uređaja za kontrolu likova u računalnim igrama, a uglavnom se koriste strelice ili slova W,A,S i D.

Pored ostalog, tipkovnica se koristi i za zadavanje zapovijedi računalu. Primjerice, na nekim starijim inačicama Windowsa, pod Linuxom i MS-DOS-om kombinacijom tipaka Ctrl+Alt+Del računalo se može ponovno pokrenuti.

Postoji puno različitih standarda za raspored simbola na tipkama.

Vrste tipkovnica

PovezniceThis article uses material from the Wikipedia article "Tipkovnica", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Consumer products

.max, Maya, Challenge, Competition, Rendering, 3D, Blender, Autodesk Maya, 3D Studio MAX (.3DS, .MAX), Maxwell, Animation, 3D Model, Autodesk Softimage, Cinema 4D, Rendering, Animation, 3Dartist, c4d, maxon, lowpoly, 3Dart, blender3D, 3D library