powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Strane svijeta (11534 views - Astronomy & Space )

Strane svijeta su četiri glavna smjera sjever, istok, jug i zapad u odnosu na lokaciju na zemljinoj površini. Odnose se na obzor i položaj zemljine osi i određuju smjer zemljopisnih koordinata na podnevnike (meridijane) i usporednice (paralele).U određenim kulturama (kao primjerice u budističkoj ili indijanskim kulturama) ta se koncepcija proširuje na šest strana svijeta: proširuje se dodatno na zenit (prema gore/prema nebu) i nadir (prema dolje/prema zemlji). Rabe se uglavnom za zemljopisnu orijentaciju na zemlji, ali se mogu izračunati na bilo kojim rotirajućem astronomskim tijelu. Nedovršeni članak Strane svijeta koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Strane svijeta

Strane svijeta

Strane svijeta su četiri glavna smjera sjever, istok, jug i zapad u odnosu na lokaciju na zemljinoj površini. Odnose se na obzor i položaj zemljine osi i određuju smjer zemljopisnih koordinata na

U određenim kulturama (kao primjerice u budističkoj ili indijanskim kulturama) ta se koncepcija proširuje na šest strana svijeta: proširuje se dodatno na zenit (prema gore/prema nebu) i nadir (prema dolje/prema zemlji).

Rabe se uglavnom za zemljopisnu orijentaciju na zemlji, ali se mogu izračunati na bilo kojim rotirajućem astronomskim tijelu.


Nedovršeni članak Strane svijeta koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Strane svijeta", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Astronomy & Space

planet,jupiter,erath,mars,venus,moon,astronomy