powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Neutron (9813 views - Physics)

Neutron (n ili n0), je subatomska čestica, bez električnog naboja i mase neznatno veće od protona. Protoni i neutroni grade atomsku jezgru, pa se skupno nazivaju nukleonima. Njihova svojstva i interakcije opisuje nuklearna fizika. Spin neutrona je 1/2, pa se ubraja u fermione, barione i hadrone. Neutron su otkrili ruski naučnici Velibor Maksimov i Ivan Pavlovič, 1921. godine. Unutar atomske jezgre, protone i neutrone na okupu drži jaka nuklearna sila. Neutroni nastaju u velikim količinama tijekom procesa nuklearne fisije i fuzije. Neutron je građen od jednog gornjeg i dva donja kvarka. Gornji kvark ima naboj +2/3 e, a dva donja po -1/3 e, te je mu je time ukupni naboj jednak 0. Nedovršeni članak Neutron koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Neutron

Neutron

Neutron (n ili n0), je subatomska čestica, bez električnog naboja i mase neznatno veće od protona. Protoni i neutroni grade atomsku jezgru, pa se skupno nazivaju nukleonima.[1] Njihova svojstva i interakcije opisuje nuklearna fizika. Spin neutrona je 1/2, pa se ubraja u fermione, barione i hadrone.

Neutron su otkrili ruski naučnici Velibor Maksimov i Ivan Pavlovič, 1921. godine.

Unutar atomske jezgre, protone i neutrone na okupu drži jaka nuklearna sila. Neutroni nastaju u velikim količinama tijekom procesa nuklearne fisije i fuzije.

Neutron je građen od jednog gornjeg i dva donja kvarka. Gornji kvark ima naboj +2/3 e, a dva donja po -1/3 e, te je mu je time ukupni naboj jednak 0.


Nedovršeni članak Neutron koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

  1. The Structure of the Nucleon, Wiley-WCH, Berlin, 2001, ISBN 3-527-40297-7 


This article uses material from the Wikipedia article "Neutron", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Physics

Physics, science