powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Tjelogradnja (8055 views - Medical & Health)

Bodybuilding (usvojenica: bodi-bilding) ili tjelogradnja je planski, sustavni i trajni proces hipertrofije, definicije muskulaturnog sustava i tjelesne simetrije. Osobe koje se bave ovim športom naziva se (bodi)bilderima ili hrvatskim nazivom, tjelograditeljima.Počeci bodybuildinga sežu u 19. stoljeće, kada je počelo veće zanimanje za mišićav izgled tijela po uzoru na stare Grke. Na treningu u teretani, izvode se vježbe s utezima i na posebno oblikovanim spravama s ciljem stimuliranja rasta mišićne mase. Za rast i obnovu mišića je iznimno važna prehrana s dovoljnim brojem kalorija, s mnogo manjih obroka tijekom dana, da se potakne metabolizam, olakša apsorpcija hrane i održi stalna razina šećera u krvi. Bjelančevine su odgovorne za rast i obnovu mišića, a ugljikohidrati nadoknađuju gubitak energije uslijed treninga. Često se koriste i dodaci prehrani poput koncentrata bjelančevina u prahu, vitaminskih pripravaka, omega-3 kiselina, kreatina i različitih aminokiselina poput glutamina. Na natjecanjima, sudci ocijenjuju mišićnu masu, definiciju mišića, simetriju, proporcije i nastup na pozornici.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


  

Tjelogradnja

Tjelogradnja

Tjelogradnja

Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 (www.localfitness.com.au).

Bodybuilding (usvojenica: bodi-bilding) ili tjelogradnja[1][2][3][4][5][6] je planski, sustavni i trajni proces hipertrofije, definicije muskulaturnog sustava i tjelesne simetrije. Osobe koje se bave ovim športom naziva se (bodi)bilderima ili hrvatskim nazivom, tjelograditeljima.[7]

Počeci bodybuildinga sežu u 19. stoljeće, kada je počelo veće zanimanje za mišićav izgled tijela po uzoru na stare Grke. Na treningu u teretani, izvode se vježbe s utezima i na posebno oblikovanim spravama s ciljem stimuliranja rasta mišićne mase. Za rast i obnovu mišića je iznimno važna prehrana s dovoljnim brojem kalorija, s mnogo manjih obroka tijekom dana, da se potakne metabolizam, olakša apsorpcija hrane i održi stalna razina šećera u krvi. Bjelančevine su odgovorne za rast i obnovu mišića, a ugljikohidrati nadoknađuju gubitak energije uslijed treninga. Često se koriste i dodaci prehrani poput koncentrata bjelančevina u prahu, vitaminskih pripravaka, omega-3 kiselina, kreatina i različitih aminokiselina poput glutamina. Na natjecanjima, sudci ocijenjuju mišićnu masu, definiciju mišića, simetriju, proporcije i nastup na pozornici.

 1. Maroje Sorić: Vrijednost infracrvene spektroskopije u određivanju sastava tijela, Stručni radovi izvan teme. Ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske, Hrvatski kineziološki savez, str. 348.
  "Posebno bi se trebao koristiti kod sportova u kojih postoji potreba za naglim mršavljenjem (hrvanje, tjelogradnja, dizanje utega i sl.), da bi se izbjegle neželjene posljedice po zdravlje."
 2. Maroje Sorić: infracrvene spektroskopije u određivanju sastava tijela Hrvatski športskomedicinski vjesnik, 2005., str. 50, vidi tekst i skrižaljku dolje desno
 3. Body building "body-building (engl.) tjelogradnja", Hrvatski obiteljski leksikon
 4. Arnold Schwarzenegger u Frankfurtu promovira autobiografiju Gloria. Autor: nije naveden. Objavljeno: 11. listopada 2012.
  "Na prestižnom sajmu knjiga bivši guverner Kalifornije, glumac i svjetski prvak u tjelogradnji..."
 5. Dražen Brajdić: Hrvatska učiteljica – najljepše građena žena svijeta, 19. listopada 2009.
  "Prvi put u povijesti tjelogradnje u Lijepoj Našoj Hrvatska ima nekoga na krovu svijeta u najsnažnijoj svjetskog organizaciji" (Zrinka Fišer, članica zagrebačkog Gladiatora)."
 6. Metro portal. Pristupljeno 18. studenoga 2012.
 7. (gčm) Tomas osvojio svjetski naslov, Sportske novosti, 17. studenoga 2012., str. 27.
  "Koprivnički tjelograditelj Pero Tomas..."


Nedovršeni članak Tjelogradnja koji govori o športu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.This article uses material from the Wikipedia article "Tjelogradnja", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Medical & Health

3D,virus,bacteria,medicine, molecule,atom,chemistry,labor,desease,medical