powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Indija (10958 views - Countries & Continents)

Republika Indija, koja je smještena u Južnoj Aziji i pokriva veći dio Indijskog potkontinenta, je druga najmnogoljudnija država na svijetu, s više od milijardu stanovnika, koji govore više od sto različitih jezika. Indija graniči s Bangladešom, Mianmarom, Kinom, Butanom, Nepalom i Pakistanom, a na jugu je oplakuje Indijski ocean, gdje ima susjede Šri Lanku i Maldive. Najveća gradska područja su Mumbai na jugozapadu i Calcutta na rijeci Ganges.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


  

Indija

Indija

Indija
Republika Indija
भारत गणराज्य
Bhārat Ganarājya
Zastava Grb
Geslo
Satyamēva Jayatē
(Sanskrt, "samo istina pobjeđuje")
Himna
Jana Gana Mana
Glavni grad New Delhi
Službeni jezik hindi, engleski i 21 nacionalni jezik
Državni vrh
 - Predsjednik Ram Nath Kovind
 - Predsjednik Vlade Narendra Modi
Neovisnost Od Ujedinjenog Kraljevstva
15. kolovoza 1947.
Površina 7. po veličini
 - ukupno 3.287.590 km2
 - % vode 9,5 %
Stanovništvo 2. po veličini
 - ukupno (2018) 1.354.051.854 [1]
 - gustoća 455/km2
Valuta indijska rupija (100 paisea)
Pozivni broj +91
Vremenska zona UTC +5.30
Internetski nastavak .in

Republika Indija, koja je smještena u Južnoj Aziji i pokriva veći dio Indijskog potkontinenta, je druga najmnogoljudnija država na svijetu, s više od milijardu stanovnika, koji govore više od sto različitih jezika. Indija graniči s Bangladešom, Mianmarom, Kinom, Butanom, Nepalom i Pakistanom, a na jugu je oplakuje Indijski ocean, gdje ima susjede Šri Lanku i Maldive. Najveća gradska područja su Mumbai na jugozapadu i Calcutta na rijeci Ganges.

Podrijetlo imena

Ime Indija potječe od Sindhu, lokalnog imena za rijeku Ind. U prastarim spisima Vedama (starim 5 000 godina) spominje se prvo ime za Indiju - Bharata Varsa. Kasnije su razne političke stranke predlagale za Indiju različita imena, među kojima su bili Hindustan, Hindu Rashtra i Bharath. Ime Bharat potječe od dva hinduska kralja po imenu Bharata. »Bha« na sanskrtu znači znanje ili svjetlost, a »rat« je glagol »raditi«, pa je »bharat« onaj koji traži znanje. Indija je bila poznata i kao Hindustan (zemlja Hindusa), ali to se ime izbjegavalo nakon neovisnosti 1947., jer je indijski narod odlučio da će Indija biti sekularna država. Indija je zemlja suprotnosti i najveća federalna država na svijetu podjeljena na 25 federalnih jedinica.

Zemljopis

Podrobniji članak o temi: Zemljopis Indije

Povijest

Podrobniji članak o temi: Povijest Indije

Indska se civilizacija razvila iz starijih neolitskih kultura, kao i pod utjecajem sumerske civilizacije, s kojom je trgovala. Prva kultura Indije razvila se u dolini rijeke Ind sredinom 3. tisućljeća pr. Kr. Kulture Inda su gradile gradove od opeke. Ti su gradovi imali kanalizacijski sustav i široke ulice. Narod koji je ondje živio nazivao se Dravidi, a bio je tamne puti, te se bavio sa poljodjelstvom i obrtom. Trgovali su s narodima Mezopotamije. Poznavali su pismo koje do danas nije odgonetnuto. Najveći gradovi bili su Harapa i Mohenjo Daro. U Indiju su se oko 1400. pr. Kr. doselili indoeuropski Arijci i uništili indske gradove. Među Indom i Gangesom osnovali su više država. Glavni povijesni izvor za to doba su Vede, zbirka četiri knjige, i zato Indiju od 1400. do 550. pr. Kr. zovemo "vedska Indija". Najpoznatije indijske epske pjesme su Mahabharata i Ramajana, a govore o ratovima u kojima sudjeluju ljudi, demoni i bogovi. U upotrebi je bilo pismo i jezik Sanskrt. Kad su nastale države, narod je iz polunomadstva prešao na poljoprivredu, a društvo se raslojilo na četiri kaste.

Kultura

Podrobniji članak o temi: Indijska umjetnost
Indijska kulturna povijest, proteže se na više od 4500 godina. Tijekom Vedskog razdoblja (1700.g.- 500.godine nove ere) postavljeni su temelji Indijske kulture, filozofije, teologije, mitologije i književnosti. Položena su brojna uvjerenja i prakse koje postoje još danas, kao što su karma i yoga. Indija je poznata po svojim brojnim religijskim različitostima. Tu se nalaze Hinduizam, kao glavna religija te ga slijede Budizam, Islam i Kršćanstvo.

Umjetnost i arhitektura

Veliki dio Indijske arhitekture, uključujući i čuveni Taj Mahal, te ostala djela Mughalske arhitekture, izvrstan su primjer spajanja drevne kulture sa uvezenim stilom.

Stanovništvo

Većina Indijaca(80.5%) su hinduisti. Muslimana je 13.4%, kršćana 2.3%, sikhista 1.9%, 0.8% budista i oko 1% ostalih. Nijedan od jezika nije većinski, ali se najviše koristi hindu(41%).

Upravna podjela

Podrobniji članak o temi: Države i teritoriji Indije

Indija je upravno podijeljena na 28 saveznih država, 6 saveznih teritorija, dok glavni grad New Delhi ima poseban status.

Savezne države:

 1. Andhra Pradesh
 2. Arunachal Pradesh
 3. Assam
 4. Bihar
 5. Chhattisgarh
 6. Goa
 7. Gujarat
 8. Haryana
 9. Himachal Pradesh
 10. Jammu and Kashmir
 11. Jharkhand
 12. Karnataka
 13. Kerala
 14. Madhya Pradesh
 1. Maharashtra
 2. Manipur
 3. Meghalaya
 4. Mizoram
 5. Nagaland
 6. Orissa
 7. Punjab
 8. Rajasthan
 9. Sikkim
 10. Tamil Nadu
 11. Tripura
 12. Uttaranchal
 13. Uttar Pradesh
 14. Zapadni Bengal

Savezni teritoriji:

 1. Andamani i Nikobari
 2. Chandigarh
 3. Dadra i Nagar Haveli
 4. Daman i Diu
 5. Lakshadweep
 6. Pondicherry

Teritorij glavnog grada:

 1. Delhi

Gospodarstvo

21. svibnja 2013. Kina je s Indijom sklopila prigodom sastanka dvaju premijera osam manje važnih sporazuma, na sastanku vrlo velike simbolične važnosti, a pretpostavlja se i kao začetkom velikog gospodarskog zamaha u svijetu.[2]

Indija je dijelom nove svjetske gospodarske brzorastuće velesile zvane engleskom kraticom BRICS koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička republika.

Vanjske poveznice

Sestrinski projekti
U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Indija
U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Indija
Pogledajte rječničku natuknicu Indija u Wječniku, slobodnom rječniku.


This article uses material from the Wikipedia article "Indija", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Countries & Continents

3D,cad,europe,americas,apac,emea,asia,australia,africa,