powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Auditorij (kazalište) (6454 views - Architecure & BIM & MEP)

Auditorij (od lat. auditorium) u kazalištu predstavlja istoznačnicu za gledateljstvo, odnosno prostor u kazališnoj dvorani namijenjen smještaju publike, koja je došla prisustvovati kazališnoj izvedbi. Osim u kazalištu, auditorij predstavlja prostor za gledateljstvo u kongresnim, opernim i koncertnim dvoranama, galerijama, vijećnicama, pa i salonima.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Auditorij (kazalište)

Auditorij (kazalište)

Auditorij (kazalište)

Licensed under Creative Commons Attribution 3.0 (Photo: Andreas Praefcke).

Auditorij (od lat. auditorium) u kazalištu predstavlja istoznačnicu za gledateljstvo, odnosno prostor u kazališnoj dvorani namijenjen smještaju publike, koja je došla prisustvovati kazališnoj izvedbi.

Osim u kazalištu, auditorij predstavlja prostor za gledateljstvo u kongresnim, opernim i koncertnim dvoranama, galerijama, vijećnicama, pa i salonima.

Etimologija

Izraz auditorij dolazi od latinske riječi auditorium, odnosno pridjeva auditorius (onaj koji čuje) i izvan kazališta označava slušaonicu, predavaonicu, mjesto u kojem se sluša neko izlaganje ili predavanje.[1]

Koncept auditorija u suvremenom kazalištu preuzet je iz starogrčkog kazališta, u kojem je auditorij predstavljao gledateljstvo (slušateljstvo). Kako je grčko kazalište (teatar) bilo polukružnoga oblika, auditorij je predstavljao jedanaest polukružnih redova sjedećih mjesta, koji su bili podijeljeni na pojase (diazomata).

Struktura

Gledateljstvo je u suvremenom kazalištu odijeljeno od izvođača proscenijem.

Cijena sjedećih mjesta različita je i ovisi o položaju mjesta u odnosu na izvođača i pozornicu. Tako su najbolja mjesta na balkonima skuplja od prvih redova partera.
Pod pojam auditorij ulazi:

  • prostor za orkestar (tzv. arena ili orchestra pit[2]), smješten na nižoj razini od same pozornice
  • balkoni i galerije; u većim kazalištima i opernim dvoranama postoje i po dvije ili tri galerije, koje u engleskom jeziku imaju posebne nazive: prva galerija (najniži red balkona) naziva se dress circle; drugi red grand circle, u prošlosti namijenjen višem plemstvu, i treći red, the gods, u kojem se njčešće nalazio prostor za visoke uzvanike, kraljeve i careve.
  • parter, prostor za gledateljstvo ispred same pozornice; sastoji se najčešće od redova stolaca ili klupa. U prošlosti je bio smatran prostorom za siromašnije gledateljstvo, a i danas je cijena mjesta u njemu najniža.
  1. Hrvatski jezični portal, značenje pojma: Auditorij (auditorium) (pristupljeno 15. travnja 2017.)
  2. wiseGEEK (engl.), Što je 'orchestra pit' (pristupljeno 15. travnja 2017.)


This article uses material from the Wikipedia article "Auditorij (kazalište)", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Architecure & BIM & MEP

Autodesk Revit, Nemetschek ArchiCAD, Nemetschek Allplan, Vectorworks, Bentley AECOMSIM, Bentley Microstation, Trimble Tekla, Trimble Sketchup, EliteCAD, Ascon Renga, BricsCAD, Hexagon, Rhinoceros CAD, Sweet Home 3D, BIM Object, BIM component, BIM library, BIM family, BIM catalog, GIS, Advanced Steel, AutoCAD MEP, linear, MagiCAD, Relux, TGA, VDI 3805, Lod100, Lod200, Lod300, Lod350, Lod400, Lod500, Loi, IFC, BuildingSmart, BIM family creation, 3D, Download, MEP BIM product library