powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Selo (5815 views - 3D Maps - GIS - CityGML)

Selo je uz grad jedno od dva osnovna tipa ljudskih naselja. Riječ selo je praslavenskog postanja iz korijena sed- (zajednički s drugim riječima:sijelo, naselje i dr.) koji je s duljenjem prešao u sjesti. Definira se na dva načina: Pored grada i mješovitog naselja (koje nastaje razvojem sela), kao polifunkcijskih naselja, selo se može definirati kao monofunkcijsko naselje. To znači da je to naselje u kojem prevladavaju primarne djelatnosti, ponajprije poljoprivreda. Neka sela pored glavnog mogu imati i nekoliko sporednih zanimanja, primjerice zdravstvo i školstvo. Po drugoj definiciji selo je svako naselje s malim brojem stanovnika.Zaselak je selo s tek nekoliko kuća. Znamenita svjetska sela su:
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Selo

Selo

Ovo je glavno značenje pojma Selo. Za druga značenja, pogledajte Selo (Čabar), gradsko naselje Čabra.

Selo je uz grad jedno od dva osnovna tipa ljudskih naselja. Riječ selo je praslavenskog postanja iz korijena sed- (zajednički s drugim riječima:sijelo, naselje i dr.) koji je s duljenjem prešao u sjesti. Definira se na dva načina:

  • Pored grada i mješovitog naselja (koje nastaje razvojem sela), kao polifunkcijskih naselja, selo se može definirati kao monofunkcijsko naselje. To znači da je to naselje u kojem prevladavaju primarne djelatnosti, ponajprije poljoprivreda. Neka sela pored glavnog mogu imati i nekoliko sporednih zanimanja, primjerice zdravstvo i školstvo.
  • Po drugoj definiciji selo je svako naselje s malim brojem stanovnika.

Zaselak je selo s tek nekoliko kuća.

Znamenita svjetska sela su:

Vanjske povezniceThis article uses material from the Wikipedia article "Selo", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

3D Maps - GIS - CityGML

3D,Landscape,Maps,Terrain,Profile,LIDAR,Earth,360 Grad,Panorama,GIS,generator,reality,online,Scenes,cartography,topology,Geo,ESRI,CityGML,KML