powered by CADENAS

Social Share

Amazon

Restoran (6924 views - Foodservice / Horeca)

Restoran (iz francuskog "restaurer" = "jačanje" ili "obnova") je je ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju i poslužuju hrana i piće po izboru gosta.
Go to Article

Explanation by Hotspot Model

Youtube


    

Restoran

Restoran

Restoran

Restoran (iz francuskog "restaurer" = "jačanje" ili "obnova") je je ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju i poslužuju hrana i piće po izboru gosta.

Povijest

Prvo poznato posluživanje hrane u objektima, koji se mogu nazvati restoranom, datira iz 12. stoljeća, a događalo se u Hangzhou, kulturnom, političkom i ekonomskom središtu za vrijeme kineske dinastije Song. Stiftskeller St. Peter u Salzburgu se često naziva najstarijom danas poslujućom gostionicom u Europi, jer se spominje 803.g.

Ime

1765. mali francuski poduzetnik prezimena Boulanger otvorio je u Parizu ugostiteljski objekt u kojem je posluživao hranu koju je sam spravljao, a u čiji je izlog postavio plakat ispisan vulgarnim latinskim na kojem je pisalo: Venis ad me omnes qui stomacho laboratis et ego restaurabo vos (Dođite k meni svi praznih želuca i ja ću vam ih restaurirati). Jedan od prvih Boulangerovih mušterija bio je enciklopedist Denis Diderot koji je jako hvalio njegova jela, iako je priznao da je mjesto bilo "malčice skuplje".

U ono doba u Europi nije bilo kuća toga tipa, postojale su samo taverne u kojima se posluživalo vino te ostala pića, ponekad i poneki zalogaj. Uspjeh Boulangerove ideje nije se desio odmah, ali kada se to napokon zbilo, dvadeset i pet godina kasnije ubrzo nakon izbijanja Francuske revolucije, lokali poput njegovog ubrzano su se množili Parizom, zatim i u drugim europskim metropolama zovući se isprva restaurat, a kasnije restaurant.

Prije revolucije 1789., dvorci i palače plemićkih obitelji u Francuskoj održavaju veliki i sofisticirani program termičke opreme. Sa krajem starog režima, mnogi vrhunski kuhari ostaju bez posla te otvaraju vlastite restorane, tako da je 1804. u Parizu bilo više od petsto kuća nadahnutih Boulanger idejom, što je omogućilo da proizvodi rada nekih od najpoznatijih kuhara u povijesti po prvi put okuse i nepci "plebejaca".

Vrste restorana

Restorani se prema vrsti i načinu pripreme hrane i posluživanja iste razvrstavaju u nekoliko kategorija. Tako razlikujemo talijanske, francuske, kineske i druge restorane u kojima se jela pripremaju na način kako se pripremaju u zemljama iz kojih potječe kuhinja pojedinog restorana. U restoranima sa talijanskom kuhinjom se tako pripremaju i poslužuju tradicionalna jela pripremljena na izvorni način kako se pripremaju u Italiji.

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Restoran


This article uses material from the Wikipedia article "Restoran", which is released under the Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. There is a list of all authors in Wikipedia

Foodservice / Horeca

FCSI, HKI, EFCEBIM, food services, food equipement, hotel, recreation, catering, kitchen appliances, dining, cooking, baking, furniture, oven, cafeterias, hospital